Elon Musk, dat în judecată de un acționar Tesla pentru tweet-uri „necontrolate” și pierderi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.03.2021 - 10:14
Patronul și directorul general al Tesla, Elon Musk, a fost dat în judecată de un acţionar care îl acuză că a încălcat acordul convenit în 2018 cu Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare. / Foto: businesshour.ro

Patronul și directorul general al Tesla, Elon Musk, a fost dat în judecată de un acţionar care îl acuză că a încălcat acordul convenit în 2018 cu Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) prin modul în care utilizează Twitter, transmite Reuters.

SHARE

Potrivit unei plângeri prezentate într-un tribunal din Delaware, care este îndreptată şi împotriva consiliului de administraţie al producătorului de maşini electrice, tweet-urile ”necontrolate” ale lui Musk şi eşecul directorilor Tesla de a se asigura că acesta respectă acordul cu SEC au expus acţionarii la pierderi de ordinul miliardlor de dolari.

Plângerea evidenţiază mai multe postări ale lui Musk pe platforma de socializare Twitter, inclusiv evaluarea sa din 1 mai 2020 că preţul acţiunilor Tesla este ”prea mare”, ceea ce a determinat o scădere de peste 13 miliarde de dolari a valorii de piaţă a Tesla.

Citește și:

În China, au apărut câte opt miliardari pe săptămână, în 2020, pe fondul pandemiei

Acţiunile lui Musk şi inacţiunea directorilor au cauzat ”un prejudiciu financiar substanţial”

Reclamantul, Chase Gharrity, a declarat că acţiunile lui Musk şi inacţiunea directorilor au cauzat ”un prejudiciu financiar substanţial” şi că aceştia ar trebui să plătească daune Tesla, pentru încălcarea obligaţiilor lor fiduciare.

Procesul a fost intentat chiar dacă preţul acţiunilor Tesla a crescut de aproape cinci ori de la tweetul referitor la preţul ”prea mare” al titlurilor, scris de Musk, conferind Tesla o evaluare cu mult peste 600 de miliarde de dolari, iar SEC nu l-a acuzat public pe Musk de încălcări recente.

Citește și:

Bill Gates, avertisment cu privire la strategia lui Musk de a investi în Bitcoin: Fiți prudenți!

"Ar putea presa SEC să recurgă la un fel de recurs", a declarat Charles Elson, profesor la Universitatea din Delaware şi specialist în guvernanţă corporativă.

Tesla nu a răspuns imediat, vineri, la solicitările de comentarii.

Avocaţii lui Gharrity, avocaţii lui Musk în acordul cu SEC şi SEC nu au răspuns imediat la cereri similare.

Acordul lui Musk cu SEC

Acordul cu SEC a avut loc în urma unui tweet al lui Musk din august 2018, potrivit căruia el avea ”finanţare asigurată” pentru a retrage Tesla de la bursă, într-o tranzacţie de 72 miliarde de dolari.

În realitate, Musk nu avea nici pe de parte asigurată această finanţare. Musk şi Tesla au plătit fiecare câte 20 de milioane de dolari sub formă de amenzi civile, iar avocaţii Tesla au fost de acord să verifice în avans unele dintre tweet-urile lui Musk. Acordul a fost modificat ulterior pentru a clarifica când au fost necesare pre-aprobări, în urma unui tweet neverificat al lui Musk despre previziunile privind producţis de vehicule a Tesla.

În aprilie anul trecut, un judecător federal din San Francisco a declarat că Tesla şi Musk trebuie să se confrunte cu un proces în care sunt acuzaţi că tweet-ul lui Musk referitor la retragerea de la bursă a companiei a înşelat acţionarii. Acest caz este încă în aşteptare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.