Care sunt cele mai complicate semne de circulație din România? Pot lăsa șoferii fără carnet ușor

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.08.2023 - 18:28
Care sunt cele mai complicate semne de circulație din România? Pot lăsa șoferii fără carnet ușor Foto: ziarulromanesc.de ( fotografie cu caracter ilustrativ)
Indicator
Indicator 2
Indicator 3
Indicator 4

Deși majoritatea indicatoarelor rutiere sunt cunoscute de șoferii din România, există și o serie de semne de circulație mai complicate, cărora, dacă nu le dai atenție, riști să provoci un accident sau să rămâi fără carnet.

SHARE

Deși majoritatea indicatoarelor rutiere sunt cunoscute de șoferii din România, există și o serie de semne de circulație mai complicate, cărora, dacă nu le dai atenție, riști să provoci un accident sau să rămâi fără carnet.

Complexitatea acestor semne de circulație nu e dată neapărat de numărul de informații pe care le conține. Ci, mai degrabă, de necunoașterea temeinică a legislației rutiere, scrie promotor.

Pentru că șoferii au obligația de a cunoaște semnificația TUTUROR semnelor de circulație. Iar asta poate fi demonstrat de cei care își doresc să obțină carnetul auto prin susținerea examenului teoretic.

Citește și: VIDEO Marele eșec al anului. Cum a fost ratată deschiderea podului peste Dunăre de 2,3 miliarde

Iar la cel practic, examinatorul va urmări nu doar cum conduce candidatul mașina, ci și respectarea indicatoarelor rutiere.

Cele mai complicate semne de circulație din România

Un triunghi roșu, cu un cerc în mijloc, înconjurat de o săgeată care se bifurcă. Așa poate fi descris indicatorul care avertizează că urmează o zonă unde șoferii pot întoarce, dar cu acordarea de prioritate vehiculelor care circulă din sens opus, ori își pot continua deplasarea înainte.

Un alt indicator buclucaș este cel de prioritate PENTRU vehiculele care circulă din sens opus.

Acest cerc roșu, având în interior desenate o săgeată neagră cu vârful în jos în stânga și una roșie cu vârful în sus în dreapta, înseamnă că ai obligația de a permite trecerea mașinilor care vin din sens opus.

 

Nu de puține ori s-a întâmplat ca șoferii să îl confunde cu semnul de prioritate FAȚĂ de mașinile din sens opus. Adică un pătrat albastru, având în interior în stânga o săgeată roșie cu vârful în jos și în dreapta una albă cu vârful în sus. În cazul acestora, tu ai prioritate și cel din sens opus e obligat să oprească.

 

Cei care confundă aceste semne, riscă să provoace un accident, dar și să rămână fără carnet.

„Constituie contravenție și se sancționează cu 6-9 puncte amendă, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere […], dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație”, se precizează în Codul Rutier.

Ce obligație ai când întâlnești semnul de viteză minimă

Indicatorul care indică banda pentru vehicule lente, de asemenea, îi pune în dificultate pe unii șoferi. Mai ales când indică două viteză limită diferite.

Acest indicator este unul orientativ. El informează șoferii cu privire la viteza minimă cu care ar trebui să se circule pe o anumită bandă.

 

Dacă, de exemplu, putem întâlni acest indicator albastru, pătrat, cu 3 benzi, dintre care cea din stângă are cifra 80 și cea din mijloc cifra 50.

Iar cea din dreapta nu are nicio viteză, ceea ce înseamnă că aceea este banda destinata vehiculelor lente. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te