Alcoolul, substanțele interzise, neatenția și tehnologia

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 12.04.2019 - 09:03

Condusul sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise se numără printre principalele cauze ale accidentelor rutiere mortale, alături de neatenția la volan.

SHARE

Reputat la nivel mondial pentru siguranța modelelor sale, Volvo vrea să lupte împotriva acestor factori cu ajutorul tehnologiei.

Suedezii lucrează la un sistem complex de monitorizare a conducătorului auto, bazat pe camere video și mai mulți senzori, care are drept scop creșterea siguranței la volan, prin combaterea intoxicării și a neatenției.

Practic, dacă va sesiza că șoferul își ia privirea de la drum prea mult timp, clipește prea des sau are ochii închiși, nu manevrează volanul perioade lungi de timp, merge în zig-zag încălecând benzile de circulație sau reacționează lent la diverși stimuli, sistemul va transmite  conducătorului auto semnale de atenționare.

Dacă acesta nu va reacționa, riscând să fie implicat într-un accident, mașina inteligentă va încetini automat și va trimite o alertă către serviciul de asistență Volvo On Call, care îi va iniția un apel telefonic. Iar dacă șoferul nu va răspunde nici de această dată, automobilul va prelua controlul activ și va opri mașina într-un loc sigur.

„Există multe accidente care se petrec din cauza șoferilor intoxicați. Unii oameni cred că pot conduce după ce au băut un pahar, iar acest lucru nu le va afecta capabilitățile. Vrem să ne asigurăm că oamenii nu sunt puși în pericol ca rezultat al intoxicării“, a explicat Trent Victor, profesor de comportament în trafic la Volvo Cars.

Introducerea sistemului activ de monitorizare a șoferului pe toate modelele Volvo va porni odată cu noua generație a platformei de vehicule scalabile SPA2, la începutul anului 2020. Iar suedezii militează pentru dotarea obligatorie a tuturor mașinilor noi cu astfel de tehnologii pentru a schimba comportamentul șoferilor.

Conform Agenției americane pentru siguranța traficului (NHTSA), în anul 2017, în 30% dintre accidentele rutiere mortale petrecute în SUA au fost implicați șoferi intoxicați cu alcool sau alte substanțe.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.