Ziua Americii: 4 iulie. SUA sărbătoresc 246 de ani de la declararea independenței

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2022 - 13:22
Ambasada SUA de la București a organizat o recepție de Ziua Americii/Foto: Facebook/ U.S. Embassy Bucharest

Statele Unite ale Americii celebrează astăzi pentru a 246-a oară Ziua Independenței, o zi cu semnificație importantă deoarece în anul 1776, în data de 4 iulie, cele 13 colonii și-au declarat independența față de Imperiul Britanic.

SHARE

Ziua Independenței SUA este celebrată în acest an și într-un context special pentru relația bilaterală București-Washington, anul acesta aniversându-se și 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și Statele Unite.

Cu acest prilej, Parlamentul de la București a adoptat o Declaraţie în care se angajează să sprijine măsurile de asigurare a securităţii "în mod unitar şi coerent" pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic şi susţine extinderea colaborării în domenii ca apărare, energie, comunicaţii, noi tehnologii, combatere a ameninţărilor hibride.

„La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, Parlamentul României: reafirmă relevanţa şi validitatea principiilor pe care se bazează Parteneriatului Strategic, respectiv angajamentul comun pentru valorile şi instituţiile democraţiei, statului de drept şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, şi recunoaşterea comună a rolului relevant al României în Europa de Sud-Est în promovarea acestor valori şi principii; subliniază angajamentul ferm al Parlamentului României pentru Parteneriatul Strategic România-SUA, care constituie şi va rămâne unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe şi de securitate a statului român; recunoaşte beneficiile rezultate din implementarea cu succes a etapelor convenite de comun acord în cadrul Parteneriatului Strategic", se arată în Declaraţie.

România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie. Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Citește și: 

VIDEO Portarul rus al lui Philadelphia Flyers, arestat de Putin. Refuză să lupte împotriva Ucrainei

VIDEO EXCLUSIV Turiști români, blocați pe insula Lefkada cuprinsă de flăcări. Incendiu, necontrolat

La 13 septembrie 2011, la Washington DC, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură. În contextul adoptării Declaraţiei Comune, s-a decis constituirea unui Grup de lucru (Task Force) pentru implementarea principiilor convenite în cadrul acestui document. Prima reuniune a Task Force-ului româno-american a avut loc la 31 octombrie 2012, iar cea mai recentă întrunire datează din septembrie 2016.

La 13 septembrie 2011, ministrul afacerilor externe român Teodor Baconschi și secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat, la Washington DC, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, sistem inaugurat pe 12 mai 2016 la Deveselu.

Recent, SUA au decis că vor trimite în România o întreagă brigadă de luptă, 5.000 de soldați, în urma deciziei de creștere a prezenței militare americane în țara noastră și în regiunea Mării Negre, anunțată de președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid. Brigada va opera din România prin rotația permanentă a trupelor. SUA mai au o brigadă similară de tancuri în Polonia. 

Concomitent, Statele Unite vor adăuga noi unități de apărare antiaeriană în Germania și Italia, vor înființa o garnizoană permanentă în Polonia și vor desfășura noi nave de război la bazele NATO din Spania, după cum a anunțat Joe Biden.

„Aceste forțe, prima prezență permanentă a trupelor americane pe flancul estic al NATO, vor spori capacitatea noastră de comandă și control”, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă preluat de Stars and Stripes.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te