Zeci de români, ținuți sclavi în Spania de interlopul român „Patriarhul”. Cum îi atrăgea?

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.02.2024 - 10:31
Zeci de români, ținuți sclavi în Spania de interlopul român „Patriarhul”. Cum îi atrăgea? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Zeci de români, ținuți sclavi în Spania de interlopul român „Patriarhul”. Acestora li se promitea locuri de muncă bănoase.

SHARE

Zeci de români au fost ținuți slavi de alți români în Spania. Aceștia erau atrași prin joburi promițătoare. În locuința abuzatorilor au fost găsite bijuterii în valoare de 40.000 de euro.

Zeci de români, ținuți sclavi în Spania de interlopul român „Patriarhul”. Cum îi atrăgea?

Poliţiştii spanioli au destructurat o reţea de sclavie organizată de români în regiunea Sevilla, dezvăluind condiţii de muncă inumane pentru 21 de victime, care erau ademenite cu promisiuni de locuri de muncă bine plătite.

Gruparea, condusă de "Patriarhul", a fost zdrobită, iar 15 români care îşi exploatau conaţionalii au fost arestaţi.

Citește și: O peșteră din România ascunde 15 specii de lilieci. Aici trăiește și „mustăciosul”

Atrase în Spania sub pretextul unor locuri de muncă atrăgătoare, victimele reţelei erau supuse la ameninţări cu macetele și obligate să culeagă fructe în condiţii extreme, fără apă, hrană și odihnă. Un bărbat a încercat să scape de tortură sărind pe fereastra fermei, în timp ce o tânără a pierdut sarcina din cauza stresului și epuizării.

Luis Garcia, șef al Brigăzii pentru Drepturile Omului, a descris condițiile deplorabile în care erau ţinuţi sclavii: "Victimele erau ţinute în condiţii dure, insalubre, dormeau pe saltele pe podea fără să aibă posibilitatea să se spele."

"Patriarhul", șeful grupării, înființase companii care semnau contracte cu fermierii pentru culesul fructelor. Cu sprijinul altor doi membri de familie și al unor femei din bandă, aceștia au exploatat 21 de concetăţeni. 

Nume de cod precum "Alexel ţiganul", Roberto sau Regina erau folosite de membrii grupării, care trăiau în lux. La locuinţa lor, poliţiştii au confiscat trei maşini scumpe, ceasuri de brand exclusivist, 240 de bijuterii de aur şi aproape 40.000 de euro.

Citește și: Ce spune Ciolacu despre o candidatură a Gabrielei Firea la PMB?

Fernando Gonzalez, şef al Unităţii de combatere a Reţelelor de Imigrare, a calificat gruparea drept o "reţea criminală, un clan condus de un lider". A menţionat că victimele erau recrutate prin reţelele de socializare din ţările de origine, cu promisiuni false de angajare.

15 membri ai reţelei au fost arestaţi, iar autorităţile spaniole au anunțat că aceştia riscă ani grei de închisoare. Astfel de cazuri devin din ce în ce mai frecvente în Spania, unde sute de români sunt eliberaţi în fiecare an din reţelele de sclavie modernă.

Madridul estimează că 40% dintre autorii sau victimele exploatării prin muncă în Spania provin din România, potrivit observatornews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te