Zeci de mii de credincioși, la slujba de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.10.2023 - 09:07
Zeci de mii de credincioși, la slujba de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași -  Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ
Zeci de mii de credincioși, la slujba de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ

Zeci de mii de credincioşi au venit, de la primele ore ale zilei de sâmbătă, pe străzile din împrejurimile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iași pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

SHARE

Începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita Pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane, ceremonialul va fi oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Zeci de mii de credincioși, la slujba de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

La slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi vor mai participa şi ierarhi din România şi din străinătate.

Pe scena special amenajată în curtea mitropolitană pentru oficierea Slujbei Liturgice au fost invitaţi să asiste şi reprezentanţi ai administraţiei ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Pelerini veniţi din ţară şi străinătate formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia, numărul acestora fiind în creştere de la o oră la alta.

Pentru persoanele care nu vor reuşi să ajungă în preajma zonei în care va fi oficiată Slujba Liturgică, Primăria Iaşi a amplasat ecrane de mari dimensiuni în mai multe locaţii.

Citește și: Elevii care au devenit voluntarii Sfintei Parascheva. Au strâns bani de mâncare pentru pelerini

Autorităţile estimează că în cursul acestei zile la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor veni peste 100.000 de credincioşi din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării sau chiar din străinătate.

Credincioşii cred că dacă vin în pelerinaj şi se roagă în ziua în care se prăznuieşte Hramul Sfintei Parascheva vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate mai multă. De altfel, Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a sărmanilor.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, de pe insula Creta, din Grecia.

Citește și: Sfânta Parascheva, singura speranță a celor a aflați în suferință. Minunile ei au rămas în istorie

Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te