Volodimir Zelenski le-a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei”

DE Alexandra Lupascu | 10.10.2023 - 17:48
Volodimir Zelenski le-a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei” Foto: facebook / Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina.

"Noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

Ucraina consideră că "Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamas şi stă în spatele Hamas", a afirmat, marţi, preşedintele Volodimir Zelenski, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Cine stă în spatele Hamas? În spatele lor stau cei care îi susţin, cei care îi susţin public, îi susţin cu arme şi asta nu s-a întâmplat de ieri-alaltăieri, acesta este un proces durabil.

Şi pe reţelele de socializare puteţi găsi răspuns la aceste întrebări, cine postează diferite semnale şi comentarii.

Considerăm că Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamas şi stă în spatele Hamas", a afirmat liderul de la Kiev, potrivit traducerii oficiale.

Flancul estic trebuie să fie în continuare întărit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Flancul estic trebuie să fie în continuare întărit, subliniind că este important ca Marea Neagră să rămână deschisă celor care au ieşire la ea.

"În ceea ce priveşte Marea Neagră, România este aliat NATO şi ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului estic, România beneficiază de cele mai importante garanţii de securitate din toată istoria noastră, dar este clar - Flancul estic trebuie în continuare întărit.

Pentru asta este nevoie să avem atenţia noastră îndreptată spre Marea Neagră, asta facem şi în cadrul NATO şi astăzi cu preşedintele Zelenski am vorbit despre cum vrem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre

Citește și: Stoltenberg, despre dronă: Ce spune NATO. Există vreo probă de atac intenţionat? 

Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alţii, ci toţi care avem ieşire la Marea Neagră să putem folosi Marea Neagră aşa cum este scris în tratatele internaţionale.

Mai este de lucru şi, aşa cum am mai afirmat şi în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, injust, perfid, se desfăşoară în regiunea Mării Negre.

Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă", a spus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Citește și: SUA trimit avioanele de război în România după atacurile cu drone de la Dunăre. Ce vor face rușii?

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat marţi o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic.

Zelenski a afirmat că, potrivit noilor coordonate, a discutat cu omologul său român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

De asemenea, a fost abordată şi situaţia de securitate de la Dunăre.

"În România se cunoaşte cât de periculos este terorismul rusesc", a arătat Zelenski.

Liderul de la Kiev a afirmat că a insistat, în discuţiile cu omologul său român privind asistenţa militară, pe sistemele antiaeriene.

"Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România", a completat el.

Liderul de la Kiev a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei”

"Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar.

Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră", a transmis el.

Citeşte şi: Zelenski: Rusia opreşte contraofensiva ucraineană cu ajutorul avioanelor. Putin l-a ucis pe Prigojin


Zelenski a dezvăluit detalii legate de parteneriatul strategic.

"Am discutat despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea de puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit şi despre minorităţile naţionale.

E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România.

Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front", a menţionat preşedintele Ucrainei.

Atacurile din zona Dunării, un pericol

El a făcut referire şi la recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care au afectat şi teritoriul României.

"E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi.

Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre ...

Citeşte şi: Zelenski: Rusia începe în fiecare deceniu un război. Moldova, Georgia, Siria. Au înghițit Belarusul

Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă", a mai spus Zelenski.

Acesta a vorbit şi despre cooperarea trilaterală Ucraina - Republica Moldova - România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te