Zelenski: Rusia opreşte contraofensiva ucraineană cu ajutorul avioanelor. Putin l-a ucis pe Prigojin

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.09.2023 - 19:17
Zelenski: Rusia opreşte contraofensiva ucraineană cu ajutorul avioanelor. Putin l-a ucis pe Prigojin - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Zelenski a admis că Rusia, cu ajutorul superiorităţii sale aeriene, este aproape de a opri contraofensiva ucraineană şi s-a plâns de încetinirea atât a ajutorului militar occidental pentru Ucraina, cât şi a impunerii unor noi sancţiuni Rusiei.

SHARE

"Dacă noi nu suntem în cerul în care este Rusia, ea ne opreşte din cer. Ei ne opresc contraofensiva", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev. "Războiul încetineşte. Acesta este un adevăr, îl recunoaştem. Toate procesele devin mai greoaie şi mai lente, de la sancţiunile (împotriva Rusiei) până la livrările de arme" către Ucraina, a remarcat preşedintele ucrainean.

Zelenski: Rusia opreşte contraofensiva ucraineană cu ajutorul avioanelor. Putin l-a ucis pe Prigojin

El a susţinut din nou că dacă Occidentul ar oferi Ucrainei mai repede muniţii cu rază lungă de acţiune pentru ca armata ucraineană să poată lovi în adâncimea frontului liniile defensive ale armatei ruse şi logistica acesteia, atunci armata ucraineană ar putea avansa mai rapid. "O armă specifică are un impact specific. Cu cât ea este mai puternică şi are o rază de acţiune mai mare, cu atât contraofensiva va merge mai repede", afirmă Zelenski.

Prin această contraofensivă lansată la începutul lunii iunie pe mai multe axe în provinciile Doneţk şi Zaporojie trupele ucrainene urmăresc străpungerea frontului şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea. Armata ucraineană a recuperat o serie de sate şi ceva teritoriu în jurul oraşului în ruine Bahmut, cu preţul unor pierderi semnificative în efective şi echipamente, inclusiv tancuri şi blindate occidentale, dar câştigurile teritoriale sunt modeste.

Armata ucraineană se loveşte de superioritatea aeriană a celei ruse, dar şi de o reţea complexă de linii defensive ruseşti protejate de tranşee, câmpuri de mine şi capcane antitanc. Ucraina speră totuşi să străpungă o porţiune de front în provincia Zaporojie, în zona satului Robotîne pe care a reuşit să-l elibereze, un sat mic dar considerat ca având o importanţă strategică.

Citește și: Medicii din România au învățat mecanisme anti-corupție de la FBI. Vor să prevină șpăgile din sistem

Pe de altă parte, Zelenski a estimat că preşedintele rus Vladimir Putin se află în spatele uciderii liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în urma accidentului aviatic din 23 august în care de asemenea şi-au pierdut viaţa principalii colaboratori ai acestuia la conducerea grupării paramilitare.

"Faptul că el (Putin) l-a ucis pe Prigojin - cel puţin aceasta este informaţia pe care noi o avem, nimic altceva -, aceasta vorbeşte de asemenea despre cât de raţional este şi despre faptul că este slab", a afirmat Zelenski, fără să indice dovezi în sprijinul acestor afirmaţii.

De partea sa, Kremlinul a catalogat drept o "minciună absolută" aluziile că Putin ar fi în spatele prăbuşirii avionului la bordul căruia se afla Prigojin şi afirmă că ancheta este încă în desfăşurare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te