Vladimir Putin „vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS”

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.12.2021 - 13:36
Vladimir Putin „vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS” /FT

Preşedintele rus Vladimir ”Putin vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS”, denunţă secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate Oleksii Danilov, în toiul unor tensiuni cu Moscova, şi dă asigurări că acest plan este sortit eşecului, relatează AFP.

SHARE

De peste o lună, Occidentul acuză Rusia de faptul că a comasat aproximativ 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană, în vederea unei intervenţii militare şi îşi multiplică avertismentele la adresa Kremlinului, care dezminte orice intenţie belicoasă.

”Pentru noi, ameninţarea există în fiecare zi, indiferent de numărul militarilor” desfăşuraţi de Moscova, declară AFP, într-un interviu acordat în biroul său, Oleksii Danilov, în vârstă de 59 de ani, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate.

Citește și: Coronavirus în România: 598 de cazuri și 29 de decese în ultimele 24 de ore 


Vladimir Putin nu va reuşi să-şi atingă scopul, deoarece, ”în cazul une ofensive ruse, întreaga societate, militarii şi civilii (...), va opune rezistenţă”, apreciază Oleksii Danilov.

 
”Ne vom apra ţara. Punct”, subliniază el.

Preşedintele rus pune la îndoială, de ani de zile, existenţa unei naţiuni ucrainene.

El a declarat joi, în conferinţa sa de presă anuală, că Ucraina a fost ”creată” de către Vladimir Lenin, în anii 1920.

Oleksii Danilov minimalizează, însă, ricul unei escaladări iminente şi precizează că, potrivit estmărilor Kievului, numărul militarilor ruşi din jurul Ucrainei nu a făcut decât să crească uşor - de la 93.000 în octombrie la 104.000 în prezent.

Citește și: Peste 10.000 de soldaţi ruşi se întorc la bazele lor după exerciţii în apropierea Ucrainei


”Noi nu vedem nicio acumulare critică”, subliniază el.

În opnia sa, Kremlinul caută, înainte de toate, ”să destabilizeze” Ucraina din interior, prin ”atacuri cibernetice” şi o ”criză energetică”, în contextul în care această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, duce lipsă de cărbune şi gaze naturale şi riscă să se confrunte cu tăieri grave de electricitate în această iarnă.

În cazul în care acest scenariu eşuează, puterea rusă va ”folosi alte mijloace, inclusiv militare”, apreciază Oleksii Danilov.

”Ei vor să ne segmenteze ţara, pentru ca ea să nu mai existe în frontierele sale actuale”, acuză el.

Cele două ţări se află la cuţite după anexarea de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, urmată de un război în est cu separatişti proruşi.

Kremlinul, în pofida dezminţirilor sale, este considerat marele susţinător militar şi politic al rebelilor.

Acest conflict, a cărui rezolvare politică se află într-un punct mort, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproximativ 1,5 milioane de deplasaţi în Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori, situată la uşa Uniunii Europene (UE). Moscova acuză Kievul de pregătirea unei ofensive în vederea unei recuceriri a teritoriilor separatiste, însă autorităţile ucrainene exclud ferm acest lucru.

”Nu putem” recurge la forţă, pentru că acest lucru ar antrena ”un foarte mare număr de victime” civile, subliniază Danilov, un fost primar al oraşului Lugansk, în prezent aflat pe mâna separatiştilor.

”Am vrea să existe negocieri şi ca ruşii să-şi retragă militarii, tancurile şisă se întoarcă acasă. Însă Putin nu vrea”, arată news.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.