Cât de aproape este Rusia de o nouă invazie în Ucraina

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.04.2021 - 16:29
Cât de aproape este Rusia de o nouă invazie în Ucraina. Foto: Ukrainian Presidential Press Office, via AP / France24

În ultimele luni, dar mai ales săptămâni, s-a putut observa o agravare a situației în Ucraina de est acolo unde, spre deosebire de 2020, numărul ciocnirilor armate poziționale și numărul de victime aproape că s-a triplat, potrivit RFI.

SHARE

În același timp, spațiul informațional internațional a fost inundat cu imagini și filmulețe despre mișcări de trupe ruse în regiunile de la graniță cu Ucraina sau din peninsula anexată a Crimeii. 

Un număr de reputați experți ruși, rezidenți în Vest în special, vorbesc despre o foarte posibilă invazie a Rusiei în viitoarele luni.

Acest scenariu a fost multiplicat sau amplificat și mai mult de un număr de think tankuri importante, dar și oficiali ucraineni susținuți de media ucrainene care trag alarma în privința intențiilor Rusiei.

Un număr de reputați experți ruși, rezidenți în Vest în special, vorbesc despre o foarte posibilă invazie a Rusiei în viitoarele luni. Acest scenariu a fost multiplicat sau amplificat și mai mult de un număr de think tankuri importante, dar și oficiali ucraineni susținuți de media ucrainene care trag alarma în privința intențiilor Rusiei.

Imaginile cu coloane aproape interminabile de tehnică militară și trupe rusești în regiunile din Rusia adiacente cu Ucraina, nu sunt deloc o noutate, scrie RFI.

Citește și: Achiziții de pandemie la Parlament: 5 mașini de protocol, 43 de autoturisme, o mașină de tuns iarba

Mai întâi de toate trebuie să avem în vedere că în regiunile Rostov, Kursk, Voronej și Briansk, adică regiunile de la graniță cu Ucraina, Rusia a amplasat deja un număr impresionant de trupe de mai mulți ani, în special de când a început conflictul din regiunea Donbas și a fost anexată peninsula Crimeea.

Regiunile menționate din Rusia sunt deja parte a celui mai militarizat district militar rusesc. Atunci când în interiorul acestor patru regiuni se fac mișcări de trupe, Ucraina dă imediat alarma.

Citește și: FOTO&VIDEO Pasajul de pe Centura Capitalei unde lucrările avansează cu 5% pe lună. Finalizat: 2021

În acest sens s-a creat o rutină care a fost parțial întreruptă în 2020, pe de o parte de pandemie, iar pe de altă parte de faptul că președintele ucrainean Volodymir Zelensky adoptase încă din 2019 o politică de căutare a unor compromisuri în direcția unui dialog cu Rusia pentru soluționarea conflictului din Donbas.

Poate bonusul pe care reușise să-l obțină președintele ucrainean în 2020 a fost micșorarea intensității ciocnirilor militare pe linia de contact cu separatiștii susținuți de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te