VIDEO Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. „Nu suntem mercenari, suntem militari NATO”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.11.2022 - 21:03
Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații/foto: newsweek
Preot militar Fluture Mihai și crucea de la Biserica din Kandahar/foto: newsweek
Primarul din Pârgărești, Gheorghiță Marius Gabriel, cu delegația din R.Moldova/foto: newsweek
Adrian Țuțuianu și Iulian Chifu/foto: newsweek
Motocicliștii militari/foto: newsweek
Veteranii din Războiul de Independență din R.Moldova/foto: newsweek
Primarul din Aninoasa, Vlăduț Niculae și președintele AMVVD, MArius Apostol/foto: newsweek

Sub egida Asociaţiei Militarilor Veterani și Veteranilor Cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a avut loc la Centrul de Recuperare, lângă Mănăstirea Dealu, unde a fost sfințită o Troiță a Eroilor.

SHARE

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, 11 noiembrie, este ziua în care a intrat în vigoare, în 1918, Armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial şi a deschis calea către Marea Unire pentru români şi România.

Sărbătorirea Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150/2014, dar odată cu apariția Legii nr. 168/2020 ziua de 11 Noiembrie a devenit Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, în semn de recunoaștere a meritelor participanților la acțiuni militare în teatre de operaţii/zone de misiuni pentru apărarea intereselor României, în acord cu practicile din armatele altor state NATO, adesea etichetați pe nedrept ca „mercenari”.

Dreptul la sănătate

Marius Apostol, președintele Asociaţiei Militarilor Veterani și Veteranilor Cu Dizabilităţi (AMVVD), a subliniat în discursul său, că din 1990 până în 2014, veteranii din teatrele de operații nu au avut nicio recunoaștere. Abia prin legea 150, Legea Veteranilor, „clasa politica, Guvernul României, s-a hotărât să acorde o zi, a veteranilor”. Dar mai este încă de muncă pentru ca veteranii să beneficieze pe deplin la dreptul pentru sănătate, întorși de pe front.

O echipă de la AMVVD Târgoviște, împreună cu președintele de sucursală Dan Voicilă, au montat o Troiță a Eroilor la Centrul de Recuperare și Refacere a veteranilor, de lângă Mănăstirea Dealu.

La Troița Eroilor sfințită, Adrian Țuțuianu, în numele Guvernului României, alături de Consilierul de stat, Iulian Chifu, au depus o coroană de flori.

Primarul din Aninoasa, Vlăduț Niculae, a adus omagiu veteranilor căzuți la datorie și a subliniat importanța existenței unui centru de recuperare pentru cei întorși din misiuni răniți, unii cu dizabilități permanente.

 

Crucea de la Biserica dintr-un lemn din Kandahar

Preotul militar Fluture Mihai ne spune povestea crucii ce a făcut parte din ritualul de sfințire a Troiței. Crucea a aparținut Bisericii românești dintr-un lemn din Kandahar, care a fost dezasamblată și adusă în țară la terminarea misiunilor străine în Afganistan. Acum crucea se află la Biserica Garnizoanei Târgoviște cu Hramul Sfintei Treimi.

„Suntem 80 de preoți militari care plecăm în misiuni cu militarii noștri. Nu avem grade militare, ci doar unele asimilate, onorifice, dar avem datoria de a ne afla lângă soldații noștri care-și riscă viața”, a declarat preotul.

Republica Moldova aduce aminte de „vechea” agresiune a Rusiei

La ceremonie a fost prezentă și o delegație a veteranilor Războiului de Independență din Republica Moldova, alcătuită din căpitan (r) Iurie Bostan, col (r) Valeriu Coadă, vicepreședintele Uniunii Veteranilor din Răzoiul de Independență, col (r) Prisac Radu, președintele Uniunii, lt.colonel (r) Ovidiu Galagan.

Prezența veteranilor din Republica Moldova, care au luptat în războiul din 1992 de peste Nistru, reamintește că agresiunea Rusiei este mult mai veche decât războiul din Ucraina.

Motocicliștii militari: „Provocări pe frontul de acasă”

La ceremonie au fost prezenți și motocicliștii militari, Green Knights România – Military Motorcycle Club.

În prezent, sunt în jur de 40 de membri la nivel naţional, președintele clubului fiind
Marius Mihai Ciucanu, militar veteran din Teatre de Operații, cu misiuni în Kosovo.

Ca toți militarii din teatre de operații, aceștia trebuie să facă față „provocărilor de pe frontul de acasă”, în special ale celor ce-i etichetează ca mercenari.

„Din păcate, există în societatea românescă un curent de opinie minoritar care etichetează misiunile noastre din afara teritoriului țării noastre într-un mod nedrept, fără legătură cu realitatea. Participarea noastră la aceste misiuni au adus un important plus de pregătire și beneficii de securitate pentru România”, a declarat președintele clubului motocicliștilor militari, Marius Ciucanu, în discursul de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.

Primarul din Pârgărești: Eroismul militarilor români trebuie „reactualizat”

Primarul din Pârgărești, județul Bacău, Gheorghiță Marius Gabriel, prezent la ceremonie, ne-a declarat că „dintr-o responsabilitate umană”, la anul va aloca din buget o sumă pentru construirea unei troițe în memoria eroilor și veteranilor AMVVD.

Pe Dealul Coșna cota 789 se află un monument istoric închinat singurului soldat numit, legendarului grenadier Constantin Mușat, erou de război din timpul Primului Război Mondial, căzut pe câmpul de luptă în a treia bătălie de la Oituz, la 31 iulie 1917.

Acestuia i s-au închinat multe memoriale, pentru că a refuzat să fie lăsat la vatră după amputarea unui braț, cerând să fie trimis înapoi pe front.

„Un monument pentru veteranii zilelor noastre ar fi o actualizare a eroismul miitarilor români”, ne spune primarul Gheorghiță Marius Gabriel.

Bătălia nu se încheie la întoarcerea în țară

Și ca încheiere, opinia expertului în Psihologie si Psihopedagogie Speciala, Mihaiela Grimbovschi Avramescu:

„Mă simt obligată să reamintesc tuturor că doar pentru că un Soldat se întoarce din zona de război sau părăsește serviciul după ce și-a încheiat turul operational, nu înseamnă că bătăliile sale au încetat. Trebuie să creștem gradul de conștientizare despre tulburarea de stres posttraumatic. Zilnic pierdem aproximativ 22 de veterani din cauza PTSD. Trebuie făcut mai mult pentru a ajuta veteranii aflați în nevoie. Să-i sprijinim pe cei care luptă pentru a ne păstra libertatea!”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te