VIDEO Un român fără ambele mâini a uimit Spania după ce a obținut permis de conducere. Cum e posibil

DE Adrian Costin | Actualizat: 25.05.2022 - 21:37
Dani Scăpău a uimit Spania după ce a reușit să obțină permisul de conducere chiar și fără să aibă ambele mâini Foto: captură video deia.eus

Dani Scăpău are 33 ani și este stabilit în Spania. Brațele i-au fost amputate la 11 ani, după ce s-a electrocutat. Acum a reușit să obțină permisul de conducere în Spania, dupa zece ani în care a strâns bani și s-a pregătit.

SHARE

Dani Scăpău are 33 ani și este stabilit în Spania. El a obținut calificarea de Apt la examen și a luat ‘L’ , care îl acreditează ca începător, scrie publicația Deia, din Țara Bascilor. 

Citește și: VIDEO O tânără trotinetistă a pus jos o femeie de 66 de ani, apoi a plecat. E căutată de Poliție

Brațele i-au fost amputate la 11 ani, după ce s-a electrocutat. Cu toate acestea, vinerea trecută, a obținut permisul de conducere.

Examenul a durat puțin peste jumătate de oră. A plecat din Bilbao prin Enekuri spre Rontegi pentru a termina în Barakaldo. 

Citește și: Interlopul Nicu Patron, care angajase un raket pentru o execuție, eliberat de Curtea de Apel

„Nu a fost ușor”, a rezumat Jose Mari Andrés, directorul Școlii de șoferi Irrintzi.

Cum este posibil? Cu piciorul drept Dani controlează accelerația și frâna, ca într-un vehicul automat. Cu vocea transmite acțiunile computerului de bord pentru a activa indicatoarele sau a acționa claxonul, de exemplu.

Citește și: VIDEO Anaser Duduianu, urmărit internațional, atac la clanul Vasiloi pe TikTok, din SUA

Dani Scăpău, șoferul fără mâini, conduce desculț

„Este foarte plin de viață”, spune Andrés. Dani conduce desculț și fără șosete pentru a putea prinde mai bine joystick-ul cu care controlează volanul.

I-au trebuit zece ani pentru ca acest vis să devină realitate, timp în care l-a cunoscut pe Jose Mari la Madrid și i-a povestit despre dorința lui și a strâns banii necesari, conform ziarulromanesc.es .

„Șapte mii de euro”, spune Dani. A trebuit să economisească cât a putut. A vrut să-și demonstreze singur că a fost capabil să realizeze asta și apoi să câștige independența.

Voia să nu depindă de prieteni, pentru a putea merge oriunde dorește. A cerut chiar de pomană pe străzile din Malaga, dar și la metroul din Madrid.

„Viața mea depinde de societate. Dacă ei sunt bine și fericiți, sunt și eu", a declarat Dani pentru deia.eus. Are motive să facă acest lucru, deși copilăria și adolescența nu i-au fost fericite.

Șofer fără mâini, fără mamă și fără tată

Și-a pierdut brațele la vârsta de 11 ani, electrocutat în timp ce lucra pentru un bărbat în sat. Și în loc să-l ducă la spital, acesta l-a abandonat într-un șanț. Când l-au găsit, cangrena îi deteriorase brațele, și trebuiau amputate. 

A învățat să conducă tractoare cu prietenii săi. Cu unul dintre ei a plecat la Madrid când a împlinit 18 ani.  

Insistă să-i mulțumească lui Jose Mari Andrés, care în 2008 a obligat Direcția Rutieră DGT să modifice regulamentul pentru a-i învăța pe cei cu dizabilități fizice severe să conducă. 

Irrintzi este singura școală de șoferi din Stat autorizată să ofere acest tip particular de pregătire. Dani a fost al cincilea Apt, într-un vehicul complet adaptat în acest scop. 

Acum Dani are un alt obiectiv: să economisească cei 20.000 de euro cu care să adapteze o mașină automată stilului său de condus . 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te