Fiecare Bayraktar TB2 costă 5 milioane de dolari și fiecare aeronavă necesită 100 de micro muniții inteligente MAM-L, care împreună valorează 15 milioane de dolari.
Există, de asemenea, costuri suplimentare pentru centrele de antrenament și de comandă și control, care variază în funcție de numărul de drone achiziționate.
Contractul României presupune achiziția a trei sisteme de drone, care includ 18 drone și stații de control la sol, potrivit mil.in.ua.
România achiziționează temutele drone Bayraktar TB2
Potrivit contractului publicat, Ministerul Apărării Naționale, U.M. 02550 București prin Compania Nationala Romtehnica S.A., a contractat sistem UAS Bayraktar TB2 în valoare de 321.000.000 USD. Locul principal de executare a lucrărilor, de livrare sau de prestare este Timișoara, potrivit ted.europa.eu.
Intenția României de a achiziționa dronele turcești Bayraktar TB2 a fost anunțată pentru prima dată în septembrie 2022.
UAV-urile ar trebui să sosească cu un pachet inițial de suport logistic și echipament special de antrenament.
La acea vreme, Ministerul Apărării a notat că acordul era implementat ca parte a procesului de planificare a apărării al NATO.
Citește și: Membri ai regimului Assad, pe lista de restricții a UE. Aduceau „drogul jihadului” și în România
Aceste achiziții urmăresc să contribuie la modernizarea Armatei Române până în 2040, urmărind furnizarea de noi echipamente militare și sisteme de arme.
Sistemele UAV care vor fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române.
Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”
Recent, Polonia a primit al doilea lot de UAV Bayraktar TB2. Setul de livrare a inclus 6 drone, 3 posturi de control mobile și senzori de recunoaștere.
Dronele fabricate în Turcia folosite de Ucraina pe câmpul de luptă au jucat un rol uriaș, potrivit lui David van Weel, secretarul general adjunct al NATO pentru provocările emergente de securitate.
Ucraina folosește drone Bayraktar TB2, produse de compania turcă Baykar, încă de la începutul războiului pentru a vâna echipamente militare rusești, de la obuziere la sisteme de apărare aeriană, fiind deosebit de eficiente.
Potrivit înregistrărilor video difuzate de forțele armate ucrainene, dronele TB2 au distrus cu succes posturi de comandă rusești, vehicule militare inclusiv tancuri, vehicule IFV, diferite tipuri de camioane, sisteme de rachete sol-aer (inclusiv Buk și Tor), artilerie cu propulsie, lansatoare de rachete multiple (MLRS), obuziere și un sistem de război electronic.
Dronele au distrus, de asemenea, două trenuri de combustibil rusești, bărci de patrulare și elicoptere.
Guvernul Ucrainei va lansa prima producție proprie de drone Bayraktar la uzina turcă de UAV din Ucraina în 2025.
La începutul lunii februarie a acestui an, Ucraina a decis locația centrului de antrenament și testare pentru operarea dronelor Bayraktar.