VIDEO Prima cale ferată de pe actualul teritoriu al României nu mai e, dar a fost aniversată

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2019 - 10:55

Pe 20 august s-au împlinit 165 de ani de când a fost inaugurată prima cale ferată de pe actualul teritoriu al României. Este vorba de tronsonul Oravița – Baziaș, pe care circulația trenurilor a fost oprită definitiv în 2015.

SHARE

Momentul va fi marcat simbolic de Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa printr-o deplasare la Oraviţa şi la Baziaş, dar şi prin lansarea unui plic filatelic ocazional, dedicat evenimentului.

“În urmă cu cinci ani am mai organizat o astfel de acţiune, însă, atunci se mai putea circula cu trenul pe ruta Oraviţa – Iam, printr-o firmă privată de transport persoane pe calea ferată. Din 2015, pe acest tronson de cale ferată nu mai circulă niciun tren. De remarcat este faptul că tronsonul Oraviţa – Iam face parte şi astăzi din situl Calea ferată Baziaş – Oraviţa – Anina, clasat ca monument istoric. Pentru că am dorit să marcăm împlinirea a 165 de ani de la inaugurarea acestui prim tronson, am iniţiat o deplasare cu maşinile în cele două localităţi”, a declarat preşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, citat de Agerpres.

Cei 165 de ani vor fi marcaţi şi prin lansarea unui plic filatelic ocazional dedicat evenimentului. Cu acelaşi prilej, a fost confecţionată o ştampilă filatelică ocazională, care va fi folosită în cadrul Oficiului Poştal din Oraviţa, pe data de 20 august. Această ştampilă a fost aprobată de Federaţia Filatelică Română şi de către Poşta Română pentru a fi folosită la întreaga corespondenţă ce va fi trimisă marţi din Oraviţa.

Cel dintâi traseu feroviar din ţară este Oraviţa – Iam – Iasenova – Vracevgai – Baziaş, inaugurat pentru transportul de marfă la 20 august 1854, iar pentru călători, la 1 noiembrie 1856, o investiţie de cinci milioane de florini, considerată de istorici a fi şi cea mai veche din sud-estul Europei.

În anul 1854, momentul inaugurării avea o însemnătate deosebită, mai ales din punct de vedere economic. Mai târziu, începând cu 1 noiembrie 1856, când linia a fost deschisă şi pentru traficul de călători, tronsonul care unea localităţile Oraviţa şi Baziaş prin Răcăşdia – Iam – Iasenova – Biserica Albă, lungimea totală fiind de 62,5 km, avea să reprezinte pentru acest spaţiu un progres fără precedent.

Filmarea a fost făcută acum șase ani, când încă circulau trenuri pe tronsonul Oravița – Iam din prima cale ferată de pe teritoriul actual al României.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.