VIDEO MS: diferențe de până la 500 de decese COVID la un spital. Mihăilă nu publică raportul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.05.2021 - 23:47
Ioana Mihăilă, ministra Sănătății. Sursa: Facebook MS
Ioana Mihăilă, ministra Sănătății. Sursa: Facebook MS

Ministra Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că au fost identificate diferențe de până la 500 de decese la un spital și că în CoronaForms sunt cu circa 2.000 de decese mai puține decât în Alerte.MS.

SHARE

Ioana Mihăilă a prezentat, joi, informații din raportul privind raportarea deceselor de COVID, fără ca raportul să fie publicat, ministra refuzând să precizeze de ce MS nu îl face public. 

”Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constator al decesului. OMS a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România. 

Citește și: Capitala se pregătește pentru noi măsuri de relaxare. Care sunt acestea și de când intră în vigoare | Newsweek Romania

La finalul lui aprilie 2020, s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și Alerte.MS. Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice - MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri
Istoricul celor 2 platforme - CoronaForms include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP, iar pe platforma Alerte.MS datele sunt agregate și conțin și alte informații. Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz. Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms. 

Citește și: Secretarul general de MTS a stat 8 luni în funcție fără acte. Tot ce a semnat poate fi atacat | Newsweek Romania

Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Datele de la INS arată: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID 19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat, 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar. 

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 - 26.106 decese - 227 cu diagnostic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.

În sistemul CoronaForms - 16.120 de decese, iar în Alerte.MS 18.948. 

Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor - 18.670. 

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spitale cauze- raportarea variază de la spital la spital, există confuzii și întârzieri în raportarea deceselor. Comisia recomandă actualizarea deceselor din CoronaForms. Nu aș căuta vinovați, trebuie o actualizare a datelor”, a spus Mihăilă. 

Citește și: Barna, despre implicarea sa în ancheta DLAF: Cer lămuriri de la DNA pe 3 documente semnate de mine | Newsweek Romania

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Ioana Mihăilă spunea că există o diferență de circa o mie de decese raportate în diferite baze de date, că platforma CoronaForms este cea care dă cifrele oficiale și că diferențele ar veni din erori umane. 

Ulterior, miercuri seară, la Europa FM, ministra Sănătății a declarat că ”concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”. 

Situația raportărilor diferite între platforme a fost semnalată pentru prima dată de fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, imediat după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu, la vremea respectivă Voiculescu spunând că nu a apucat să investigheze motivele pentru care există diferențele. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te