România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a redus poluarea cu PM10.
„Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10.
Apoi, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere, care trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabilă să-şi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel, suntem în situaţia în care, din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control”, a declarat Costel Alexe.
Ministrul Mediului solicită Primăriei Capitalei întocmirea unui plan de urgenţă pentru reducerea poluării şi arată că, în caz contrar, Comisia Europeană poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa România o sumă forfetară minimă de 1,6 milioane de euro.
Citește și România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București
„Dacă Primăria nu ţine sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa, de data asta.
Pentru cauza României suma forfetară minimă care poate fi propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalităţile pe zi pot varia de la circa 2.000 de euro şi 120.000 de euro pe zi", a subliniat ministrul, care a adăugat că planul de măsuri al Primăriei Generale are un grad de implementare zero şi termene de finalizare expirate de mai bine de un an.