VIDEO Iohannis reconsultă Parlamentul pe tema referendumului. Tema propusă în 2017, insuficientă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.04.2019 - 16:34
Klaus Iohannis se consultă, din nou, cu Parlamentul pe tema referendumului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a decis să reconsulte Parlamentul pentru lărgirea ariei privind tema referendumului. Șeful statului avertizat, totodată, Guvernul să nu dea OUG pe justiție și pe politică penală.

SHARE

După consultări cu societatea civilă, magistrați și mai multe organizații, care au avut loc săptămâna trecută, Klaus Iohannis a anunțat, luni, că referendumul pe justiție va fi organizat în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Președintele nu a anunțat, așa cum era de așteptat, întrebarea la care vor trebui să răspundă românii, ci a precizat că „ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o - consultarea Parlamentului - a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD.

Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului”. Klaus Iohannis a criticat în termini foarte duri, totodată, guvernarea PSD, a subliniat că spitalele regionale și autostrăzile nu se mai regăsesc nici măcar „în hârtiile” puterii politice și a avertizat Guvernul să nu dea nicio ordonanță de urgență pe probleme ce țin de justiție și de legislație penală, până când poporul nu este consultat, prin referendum, pe aceaestă temă.  

CITEȘTE ȘI: Cum poate fi jucată cartea referendumului pe Justiție. Ce mutări are Iohannis

Principalale declarații ale președintelui Klaus Iohannis:  

-        „Mult promisele spitale, în special spitalele regionale nu mai există nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele şi în sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiţiei nu se termină, nu se mai termină, un asalt constant, continu, care a început cu ordonanţa 13 care a scos sute şi sute de mii de români în stradă, acea ordonanţă 13 prin care pesediştii au vrut dintr-o lovitură să scape de justiţie, să-şi albească dosarele, au vrut atunci să dea amnistie şi graţiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare şi în continuare pesediştii îşi doresc amnistie şi graţiere pentru corupţi. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie şi graţiere pentru corupţi”, a afirmat Klaus Iohannis.

-        „Între timp ştim ce vrea PSD şi cum acţionează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD sunt ordonanţele de urgenţă. Ordonanţele de urgenţă care se dau într-un mod de obicei total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanţe de urgenţe. şi asta se întâmplă în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanţe de urgenţă în zona justiţiei, în zona politicii penale a statului român. Or, acest lucru nu se poate tolera mai departe”, a continuat şeful statului.

-        „Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o - consultarea Parlamentului - a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Aşadar, voi adresa Parlamentului o nouă consultare, care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală - până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a anunţat preşedintele Iohannis.

În ce a constat consultarea Parlamentului, făcută în 2017  

În 24 ianuarie 2017, când PSD-ALDE a început lupta cu justiția, apărând primele informații publice că vor fi adoptate OUG-uri privind grațierea și amnistia, șeful statului a trimis o scrisoare către Parlament în care anunța organizarea unui referendum privind justiția.  

CITEȘTE ȘI: Ioan Stanomir: Referendumul, Preşedintele şi naţiunea: în jurul unui referendum

În scrisoarea adresată președinților celor două camera ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, Klaus Iohannis anunța: „În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.”  

În februarie 2017, Parlamentul și-a dat acordul, în unanimitate, pentru referendumul pe Justiție cerut de președintele Klaus Iohannis, însă consultarea poporului nu a mai fost organizată, deși alianța PSD-ALDE-UDMR a modificat legile Justiției, legislație penală și a slăbit statul de drept, atrăgând, astfel, critici pe plan intern, cât și din partea Occidentului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te