Sute de angajați disponibilizați, membri ai familiilor lor și localnici au ieșit astăzi în stradă, protestând în fața primăriei orașului Siret față decizia HS Timber Productions de a închide, începând cu data de 1 februarie, fabrica de panouri din lemn masiv din localitate, din cauza mediului legislativ instabil și a măsurilor restrictive de pe piața lemnului.
Oamenii nemulțumiți au scandat „Vrem lemnari, nu căpșunari!”, „Industria lemnului nu e o crimă!” sau „Salvatorii pădurilor, groparii fabricilor!” și au solicitat intervenția autorităților.
Citește și: Instabilitatea legislativă și restricțiile pun pe butuci industria lemnului din România
Prezent la protest, primarul orașului Siret a declarat că un sfert din taxele și impozitele încasate proveneau de la fabrica de panouri din lemn masiv a HS Timber Productions.
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a informat, printr-un comunicat de presă, că urmare a demersurilor întreprinse care au vizat identificarea unor măsuri fiabile de atenuare a impactului social și economic cauzat prin concedierea colectivă a 634 de angajați din cadrul sucursalelor din Siret și Rădăuți a HS Timber Productions, la acest moment sunt înregistrate oficial oferte pentru 766 de locuri de muncă, relatează Monitorul de Suceava.
Unul dintre cei mai mari actori din industria de prelucrare a lemnului din România, HS Timber Productions, a anunțat restructurarea operațiunilor sale din județul Suceava, începând cu sfârșitul primului trimestru al anului 2022. Iar în fabrica sa din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, va fi întreruptă.
Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune. Fabrica de panouri din lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate.
Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri.