VIDEO După 14 zile de scandal, Guvernul Ciolacu modifică modificarea Codului Rutier pentru droguri

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.07.2024 - 12:17
După 14 zile de scandal, Guvernul Ciolacu modifică modificarea Codului Rutier pentru droguri - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cirstoveanu - Imagine cu rol ilustrativ

După 14 zile de scandal, Guvernul Ciolacu modifică modificarea Codului Rutier în ceea ce privește testarea și sancționarea șoferilor pentru droguri.

SHARE

Guvernul a modificat Codul Rutier prin OUG 84/ 2024, pe 28 iunie, pentru a permite, teoretic, Poliției Române să lupte mai eficient cu fenomenul drogurilor, deși în România poliția și Institutul de Medicină Legală nu dispun de prea multe laboratoare performante unde șoferii depistați pozitivi la droguri de aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere, care au o marjă de eroare recunoscută de 15-20% (rezultat „Fals pozitiv”), să-și poate face analize de sânge și să-și poată demostra astfel, dacă este cazul, nevinovăția rapid. 

A ieșit scandal și, după ce Marcel Ciolacu a recunoscut că în România rezultatele testelor de sânge pentru droguri pot veni și după 4 luni, premirul a anunțat pe 11 iulie 2024 că Guvernul modifică ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră în ceea ce privește drogurile la volan.

Citește și: Șoferii care iau pastile de răceală sau diabet, văzuți drogați. Ciolacu: Testele vin și după 4 luni

După 14 zile de scandal, Guvernul Ciolacu modifică modificarea Codului Rutier pentru droguri

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul modifică ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră și a precizat că, în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

"Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală.

Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi.

Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc.

Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români.

Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti", a declarat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern de joi, 11 iulie, informează Agerpres.

Citește și: Șoferii, „polițiști de ocazie” în România. Amenzile, date și în baza imaginilor făcute cu telefonul

El a adăugat că autorităţile vor monitoriza foarte atent, în continuare, problema testării antidrog. "Doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai", a subliniat Ciolacu.

"Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore.

Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog.

Vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor", a menţionat premierul. 

Medicamente la care aparatul DrugTest te poate declara „drogat”

Medicii legişti precizează că există ”numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive.

”Există reacţii fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, afirmă medicii legiști, citați de News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te