Ministerul Apărării Naționale a transmis că face verificări cu drona descoperită la o fermă în Insula Mare a Brăilei. Încă nu se cunoaște dacă este de proveniență rusească.
În acest caz ar fi prima care ajunge atât de departe de graniță.
Până acum, în România au căzut cinci drone rusești. În una dintre ele a fost găsit explozibil.
Dronă căzută la Brăila după ce NATO a dat undă verde României să doboare dispozitive aeriene rusești
Armata a transmis că face verificări cu privire la drona căzută în Insula Mare a Brăilei. ”În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei.
Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, desfășoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaționale specifice”, a transmis Armata după mai multe ore de căutări.
Insula Mare a Brăilei se află în proximitatea graniței cu Ucraina, în zona portului Reni. Drona a fost filmată, joi seară, în jurul orei 20:00, deasupra caselor din zona Grădina Mare, aproape de Dunăre.
Citește și: O dronă militară s-ar fi prăbușit în apropierea Brăilei. Oamenii au auzit o bubuitură puternică
Ulterior, în jurul orei 22:00, poliţia a fost anunţată cu privire la prăbuşirea unei drone de origine militară pe câmp, în Insula Mare a Brăilei, în zona fermei Filipoiu, la aproximativ 12 km distanţă de trecerea cu bacul, conform cotidianului local debraila.ro.
De la începutul războiului, autoritățile au găsit pe teritoriul nostru mai multe resturi de drone similare cu cele folosite de armata din Rusia. S-a întâmplat în mai multe localități din județul Tulcea.
România va putea doborî orice dronă sau rachetă rusească ce se apropie de graniță
Zilele trecute, Andrzej Szejn de la Ministerul Afacerilor externe al Poloniei, a transmis că rachetele NATO ar putea lovi rachetele rusești în afara teritoriului lor, acest lucru fiind făcut cu înștiințarea Ucrainei și ținând cont de consecințele internaționale, potrivit mil.in.ua.
În privința incidentului recent, când o rachetă rusă a violat spațiul aerian polonez zburând spre ținte din Ucraina, Szejna a precizat că racheta a zburat la o altitudine de 400 de metri, tranzitând doi kilometri, dar a fost un „act intenționat și a avut anumite ținte”.
Citește și: România va doborî orice dronă sau rachetă rusească ce se apropie de graniță. NATO a dat undă verde
„Rusia trebuie să se obișnuiască cu faptul că partea NATO, partea democratică, partea UE vor începe să dea un anumit ton atunci când vine vorba de rezolvarea conflictului din Ucraina”, a spus Szejna.
Generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, a îndemnat ferm România și Polonia să doboare orice dronă și rachetă rusești care le traversează spațiul spre Ucrainia pentru a ucide.