Racheta antinavă NSM a fost aleasă de SUA, Polonia, România, Canada, Malaezia, Germania și, mai recent, Australia și Spania
Guvernul României a semnat un acord cu Forțele Navale ale SUA pentru achiziționarea Sistemului Defensiv de Coastă cu Rachete Anti-navă (NSM CDS) produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies. Prin acest acord, numit formal Scrisoare de Ofertă și Acceptanță, România devine prima țară care achiziționează sistemul prin intermediul programului de vânzări militare externe desfășurat de Guvernul SUA.
Citește și: VIDEO Un cuplu își duce copiii în jurul lumii înainte ca cei mici să-și piardă vederea
NSM, o rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune care protejează împotriva amenințărilor de pe uscat și de pe mare, va completa arsenalul României cu un dispozitiv interceptor de croazieră anti-navă de generația a 5-a. Ca element cheie al Sistemului Defensiv de Coastă, racheta lansată de pe un vehicul terestru are o rază de acțiune de peste 100 mile marine, zboară la altitudini joase și folosește un detector avansat și tehnologie de identificare a țintei.
”Prin achiziționarea rachetelor NSM, România mai face un salt înainte în călătoria sa de modernizare a armatei”, a spus Kim Ernzen, Vicepreședinte Naval Power la Raytheon Missiles & Defense. ”România se va alătura astfel Forțelor Navale Americane și altor doi aliați NATO care operează cea mai recentă generație de rachete de croazieră anti-navă disponibilă astăzi.”
România a ales, în aprilie 2021, să-și protejeze coasta maritimă cu rachete NSM care, vor fi montate pe instalații de lansare mobile.