„Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum", a spus Arafat, la Vama Siret.
El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo, scrie Agerpres.
Citește și: Bilanțul invaziei ruse: 198 de morţi în Ucraina, și trei copii. 1.115 răniţi, inclusiv 33 de copii
"Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru", a mai spus Arafat.
Şeful Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.
Câteva zeci de ucraineni au cerut azil în România. 100.000 au ales Polonia
O sută de mii de ucraineni au trecut frontiera spre Polonia după lansarea atacului rus, a anunţat sâmbătă ministrul-adjunct al afacerilor interne polonez, Pawel Szefernaker, informează AFP.
"După lansarea operaţiunilor de război în Ucraina şi până astăzi (sâmbătă), pe toată lungimea frontierei cu Ucraina o sută de mii de persoane au trecut graniţa, venind din Ucraina în Polonia", le-a spus Szefernaker jurnaliştilor, la postul de frontieră din Medyka.
Numai în ultimele 24 de ore, "35.000 de oameni au traversat frontiera polonezo-ucraineană spre Polonia", a declarat vineri seara Pavel Szefernaker, la postul TVP.
Majoritatea sunt femei şi copii, dar sunt şi bărbaţi peste 60 de ani şi băieţi sub 16 ani, în afara vârstei de recrutare a bărbaţilor în Ucraina aflată în război.
Refugiaţii, mulţi dintre care se deplasează pe jos, aşteaptă ore în şir pentru a putea trece frontiera.