DOCUMENT Cum explică Armata necesitatea de a cumpăra elicoptere de atac H215M

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.10.2022 - 13:44

Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobare pentru achiziția de elicoptere ultramoderne în valoare de 300 millioane de euro. Nu este prima cerere trimisă Parlamentului anul acesta.

SHARE

UPDATE. Documentul sitpulează că e nevoie de aprobarea Parlamentului dat fiind că e vorba de o achiziție de trece de 100 milioane de dolari. În motivare se arată că România are nevoie de creșterea capacităților militare.

 

„Astfel, prin achiziția de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forțelor proprii și aliate, creând posibilitatea unor reacții rapide și adecvate la potentialele amenințări actuale.

Din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare -ASuW) se asigură cu elicoptere H215M.

Achiziția elicopterelor H215M are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin achiziția de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forțelor proprii și aliate, creând posibilitatea unor reacții rapide și adecvate la potențialele amenințări actuale”.

Ce mai cumpără România

Numai în ultima lună, Ministerul Apărării a decis să lanseze șase licitații pentru achiționarea de armamenet pentru sume amețitoare. Totul în contextul în care războiul lui Putin din Ucraina pare departe de final.

Este vorba de șase anunțuri prin care se organizează licitații de armament toate derulșate prin Romtehnica.

Sistem de război electronic în comunicații V/UHF-ARGUS”: Cantitate maximă estimată acord-cadru: 3 sisteme; Cantitate maximă estimată contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 2 sisteme.; Valoare maximă estimată un contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 296.454.000,00 lei, fără TVA;

Sistem portabil de război electronic – SCORPION. Cantitate maximă estimată acord-cadru: 5 sisteme; cantitate maximă estimată contract-subsecvent: 3 sisteme.; valoare maximă estimată un contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 129.930.000,00 lei, fără TVA;

„Sistem de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX”. Cantitate maximă estimată acord-cadru: 2 sisteme cantitate maximă estimată contract-subsecvent: 1 cpl.; valoare maximă estimată un contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 258.793.000,00 lei, fără TVA;

Citește și: VIDEO România ia sisteme de rachete și radare pentru aviație de 5 miliarde lei. Cum funcționează 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te