VIDEO Armată română cumpără drone din Israel: Sistemul Watchkeeper X poate distruge și submarine

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.12.2022 - 12:53
Watchkeeper X - Foto: Romania Military

Producţia tuturor sistemelor electrice şi mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria naţională de apărare.

SHARE

Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat marți acordul-cadru de furnizare a maximum șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproximativ 1.891 miliarde lei, fără TVA.

Citește și: Adrian Titieni: După 60 de ani doar facturile mai unesc doi oameni. A divorțat după două decenii

MApN a anunțat, într-un comunicat remis presei, că acordul-cadru a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” și are o durată de cinci ani.

„Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei României se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.

Citește și: Țeapă ca-n filme: Un român, păcălit că va fi angajat șofer pentru un oficial NATO. A dat și 200 $

Astfel, începând cu primul sistem UASWatchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”, precizează sursa citată.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

Citește și: Poşta Română trimite gratuit corespondenţa militarilor NATO aflaţi în țară: „Un gest simbolic”

Inițial, două firme israeliene – Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece soluția propusă (drona Tactical Heron) nu îndeplinea unele din condițiile procedurii. Mai exact, România cere un tip de dronă care să fi fost deja livrată într-o țară NATO, însă Tactical Heron nu a fost până acum achiziționată de nici o altă țară din lume, a scris umbrela-strategica.ro.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu mai multe aeronave fără pilot). Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar pentru sisteme de drone.

Programul Watchkeeper a fost lansat în anul 2005 pentru echiparea armatei britanice. Aeronava fără pilot, având la baza drona Elbit Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Inteligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar. Drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS este bruiat. Sistemul a fost dezvoltat în concordanță cu standardele NATO și cerințele specifice ale Forțelor armate regale britanice.

Citește și: Prețul unui metru cub de apă se mărește din nou: Cu 33% mai scump în 2023

Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil – îndeplinind standardele STANAG 4671, CS23, Safety Integrity Level 3, astfel că dronele Watchkeeper ar putea fi utilizate și pentru alte scopuri în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor, monitorizarea infrastructurii critice.

Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră.

Watchkeeper are o rază de acțiune de peste 140 de kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.

Totodată, drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales, potrivit economedia.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te