VIDEO ARCA a lansat un proiect de tehnologie spațială menit să exploateze resursele de pe asteroizi

DE Alin Crișan | 19.07.2022 - 19:23
Rachetă ARCA - Foto: Facebook ARCA Space

Compania aerospaţială ARCA Space a lansat, la începutul acestei săptămâni, la cosmobaza pe care a realizat-o în comuna vâlceană Stoeneşti, un proiect complex prin care intenţionează să exploateze resursele de pe asteroizi.

SHARE

"Pentru programul AMi (Asteroid Mining) Exploration am luat toată experienţa noastră acumulată în ultimii 23 de ani şi am pus-o într-un proiect care va defini, îndrăznim noi să spunem, dezvoltarea industriei spaţiale pentru următorul deceniu şi pe mai departe. Concret, AMi ţinteşte ca în următoarele decenii să creeze una dintre cele mai mari averi prin crearea unui serviciu de exploatare a resurselor aflate pe asteroizii din apropierea Pământului. Multe alte companii din lume vor să facă aceste lucruri, dar eşuează, pentru că prevăd folosirea unor rachete extrem de scumpe, iar cheia reuşitei unui astfel de proiect este disponibilitatea tehnologiei eficiente din punct de vedere al costului", a spus preşedintele companiei, Dumitru Popescu.

ARCA intenţionează să folosească în acest sens tehnologia pe care a dezvoltat-o în ultimii ani şi pe care a testat-o deja pe o rachetă semireutilizabilă, alimentată cu combustibil pe bază de apă, prin noul proiect fiind demarată construirea unei versiuni mai mari a acesteia, care să poată să transporte în spaţiu un vehicul de exploatare minieră ce va fi, de asemenea, fabricat de compania vâlceană.

Citește și: UE construiește un buncăr de 8 milioane euro unde liderii europeni să nu poată fi spionați de Putin

"Noi vom folosi tehnologia EcoRocket, o tehnologie pe care am implementat-o la ARCA şi care foloseşte pentru primele trepte o tehnologie de propulsie cu combustibil pe bază de apă. Este mult mai puţin eficient decât combustibili poluanţi şi toxici folosiţi în prezent, dar ecologic şi, extrem de important, mult, mult mai ieftin. (...) Explorarea asteroizilor s-a mai făcut, dar în scop de cercetare, nu de exploatare economică. Japonia şi Statele Unite - iar acum China în pregătire - au trimis deja sonde pe obiecte spaţiale apropiate Pământului şi au reuşit să aducă mostre de minereu. Există, de asemenea, mai multe companii care au ca obiectiv exploatarea minieră. Ceea ce nu au însă aceste companii este racheta care să-i ducă acolo într-un mod care să fie viabil din punct de vedere economic. Rachetele actuale sunt foarte scumpe, iar cantitatea de minereu adusă nu ar reuşi să acopere valoarea zborului. Obiectivul nostru este să aducem pentru fiecare lansare o cantitate de minereu în valoare de 85 de milioane de dolari", a mai spus reprezentantul ARCA, potrivit agerpres.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te