Video Aprinderea Luminii Sfinte în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Cum va fi transmisă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.04.2020 - 18:03

Câţiva credincioşi ortodocşi au asistat sâmbătă la aprinderea Luminii Sfinte în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, doar câteva persoane primind din partea autorităţilor israeliene permisiunea de a participa la această ceremonie.

SHARE

Israelul a implementat măsuri stricte pentru a limita răspândirea pandemiei, închizând toate lăcaşurile de cult şi interzicând întrunirile publice. Aceste măsuri se aplică şi în Cisiordania.

Potrivit credinţei creştinilor ortodocşi, lumina se aprinde în mod miraculos, de Paşte, în cripta Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, construită pe locul în care Iisus a fost înmormântat şi apoi a înviat.

Acest fapt este considerat un miracol care are loc în Sâmbăta Mare din fiecare an, cu o zi înainte de Duminica Paştelui ortodox.

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a aprins lumânări în Capela Sepulcrului şi a transmis mai departe Lumina Sfântă preoţilor prezenţi la ceremonie, dintre care unii purtau măşti sanitare.

Au fost autorizaţi să participe doar câţiva preoţi reprezentând comunităţile greacă, armeană, rusă şi coptă.

Ceremonia din acest an a fost transmisă în direct de televiziunea palestiniană şi de alte companii mass-media.

Potrivit Reuters, în curtea Bisericii Sfântului Mormânt s-au aflat în acest an doar câţiva poliţişti şi câţiva credincioşi, inclusiv trimişi speciali ai bisericilor din ţările ortodoxe, care au respectat dispoziţiile de distanţare socială şi au aplaudat în momentul ieşirii din capelă a preoţilor care purtau lumânări aprinse de la Lumina Sfântă.

Pe măsură ce cortegiul religios avansa pe străzile din cartierul creştin din Oraşul Vechi al Ierusalimului, mai mulţi credincioşi care nu au putut să fie prezenţi la Biserica Sfântului Mormânt au ieşit pe străzile lăturalnice pentru a primi Lumina Sfântă, ignorând astfel restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului, şi au început să cânte imnuri religioase, să bată tobe şi să ridice crucifixuri spre cer, întinzându-şi lumânările peste umerii persoanelor aflate în faţa lor, potrivit Reuters.


Lumina Sfântă va fi adusă apoi de la Biserica Sfântului Mormânt în containere speciale la un aeroport situat în apropiere de Tel Aviv, unde, conform tradiţiei, este aşteptată de avioane din Rusia, Grecia, Bulgaria, România, Ucraina şi alte ţări ortodoxe, potrivit unui oficial local.

În 2020, marcând o distanţare de tradiţie din cauza pandemiei de coronavirus, demnitarii din aceste ţări vor aştepta Lumina Sfântă la bordul avioanelor lor, fără să coboare pe pista aeroportului.

 

Lumina Învierii a fost preluată de la Ierusalim și va ajunge în București la ora 18:15. Lumina este adusă de reprezentanți ai Patriarhiei Române cu un avion care va ateriza pe Aeroportul Otopeni în această seară.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.