Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat că pregătirea pentru emiterea voucherelor care vor fi acordate victimelor infracţiunilor se află într-o fază avansată, fiind deja demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea acestor tichete.
Victimele infracțiunilor cu violență vor primi vouchere compensatorii
Voucherele se vor acorda victimelor infracțiunilor comise cu violență - vătămare corporală, viol, tentativă de omor, agresiune sexuală - și au valoarea de până la 16.500 de lei.
„Am făcut în aceste luni mulţi paşi absolut necesari în ceea ce priveşte stabilirea condiţiilor în care vor fi acordate aceste tichete pentru victimele infracţiunilor şi cred că ne putem apropia de momentul în care primele victime ale infracţiunilor vor beneficia de aceste vouchere. Am emis ordinul ministrului justiţiei prin care înfiinţăm Compartimentul de unitate pentru protecţia victimelor în cadrul ministerului.
Citește și: Alina Gorghiu: Voucher la victimele infracţiunilor, pentru cazare, mâncare, medicamente şi transport
Am dat ordinul ministrului justiţiei prin care se numeşte o comisie interinstituţională alcătuită din cinci membri, pe un mandat de trei ani, pentru a putea selecta entităţile publice şi private înrolate în procedura de distribuire a acestor vouchere. Vreau să vă informez că în componenţa comisiei interinstituţionale intră Ministerul Justiţiei, ANABI, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse.
În momentul acesta, în care eu comunic cu dumneavoastră, este demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea voucherelor”, a declarat Alina Gorghiu la finalul şedinţei de guvern de joi.
Ea a menţionat că voucherele sunt acordate victimelor infracţiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente. „E vorba de produse sau servicii de hrană, de cazare, transport medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă sau de uz personal”, a precizat Gorghiu.
Cum se acordă voucherele și ce valoare au
Ministrul a explicat şi ce va fi necesar să facă victima unei infracţiuni, după operaţionalizarea sistemului, pentru a beneficia de un astfel de voucher.
„În primul rând trebuie să depună o plângere la poliţie; în al doilea rând, trebuie să depună o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea acestor nevoi urgente, cu o estimare a cheltuielilor pentru nevoile urgente la un tribunal în a cărei circumscripţie domiciliază victima. (...)
Deja la nivelul fiecărui tribunal avem constituită comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, iar această comisie primeşte cererea, o soluţionează un complet de doi judecători şi, dacă este întemeiată, se stabileşte cuantumul acestui voucher”, a afirmat Alina Gorghiu.
Citește și: Voucherele de vacanţă se vor da altfel, de anul viitor. Ce valoare vor avea
Alina Gorghiu a anunțat că valoarea unui voucher nu poate depăşi cinci salarii minim brute pe ţară, adică maxim 16.500 lei.
„Aceste vouchere se comunică, se distribuie victimelor prin intermediul instituţiilor şi autorităţilor publice competente, precum şi prin intermediul asociaţiilor şi fundaţiilor cu obiect de activitate în domeniul asistenţei şi protecţiei victimelor şi asistenţei sociale, selectate şi implicate în procedura de distribuire a voucherelor. Tocmai vă spuneam că acum suntem în procedură de achiziţie publică pentru a stabili cine face aceste proceduri.
Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare din entităţile menţionate şi în 72 de ore maxim primeşte acest voucher”, a afirmat Gorghiu.