Ditrău, polul urii rasiale: 5% angajați, 3% cu studii superioare. Mii de oameni, lipsă în evidențe

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.02.2020 - 12:22

Scandalul rasist de la Ditrău ridică o întrebare: cum arată această comunitate care s-a ridicat împotriva a doi cetățeni din Sri Lanka ce munceau la o brutărie.

SHARE

Într-o comunitate de 5.800 de oameni (vezi ultima iamgine) doar câteva sute au un loc de muncă sau sunt șomeri.

Cifrele seci pe care Newsweek România le-a obținut de la Institutul Național de Statistică pot spune mai multe decât diversele interpretări și luări de poziție ale autorităților din ultima vreme.

 La Ditrău, locuiesc în jur de 5100 de persoane. Dintre aceste , 2855 au terminat gimnaziu, 2.157 au liceul, 586 au frecventat învățămîntul posliceal.

Un număr de 76 de cetățeni au terminat o facultate de stat, iar 125 sunt absolvenți de univeristate privată.

În total, au studii superioare 201 persoane, adică 3% din populație.

Potrivit INS, în Ditrău numărul angajaților se menține constant. În anul 2000, aveau loc de muncă un număr de 328 de persoane, în 2010 – munceau 349 persoane, iar în 2018 aveau loc de muncă 329 de persoane. Este vorba de un procent de 5% dintre cetățeni.

Nici șomeri nu par să fie foarte mulți: 101 în 2015, iar în 2019 vorbim de 43.

Rămân, astfel, 4.600de locuitori din Ditrău care sunt pensionari, copii, plecați peste gtaniță sau care nu au loc de muncă.

Se poate observa că numărul localnicilor a rămas constant în ultimii ani: 5.990 în 2010, respectiv 5.800 un deceniu mai târziu.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul catolic Bírók Károly, s-au strâns miercuri în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie. Ei sunt nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, potrivit unui reportaj al Agerpres.

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici, potrivit Agerpres.

Componenţa etnică a comunei Ditrău, potrivit paginii oficiale a primăriei, este: 99,79 % maghiari, 0,21 % români (55 sunt de naţionalitate română) şi 3 de naţionalitate germană.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -