Viața de film a lui Mihai Leu! Fuge din România comunistă ascuns într-un TIR, învinge cancerul

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.06.2024 - 19:15
Viața de film a lui Mihai Leu! Fuge din România comunistă ascuns într-un TIR, învinge cancerul - Foto: Facebook/ Mihai Leu

Mihai Leu, primul campion mondial al României la box profesionist, e exemplul că viața bate cu adevărat filmul. Fostul boxer a fugit în Germania în perioada comunismului, ascuns într-un camion. Leu a „luptat” și în afara ringului, cu cancerul, până a învins.

SHARE

Povestea de viață a lui Mihai Leu este una absolut impresionantă. Fostul boxer a fugit în Germania în perioada comunismului, ascuns într-un camion. După ce s-a reîntors în țară, iar împreună cu familia sa, s-a mutat la Hunedoara.

Viața de film a lui Mihai Leu! 

Mihai Leu s-a născut la 13 februarie 1968, la Hunedoara. A început să boxeze în 1977, la clubul Constructorul Hunedoara. În 1981 s-a transferat la Metalul Hunedoara de unde în 1982 a trecut la Dinamo București.

Citește și: Drama celui mai bun hocheist român: Îl vor canadienii, comuniștii îl arestează. Moare uitat

În perioada petrecută la Dinamo, a câștigat campionatul național patru ani consecutivi: 1983, 1984, 1985, 1986. În 1986, s-a transferat la Steaua București, devenind și el component al echipei naționale.

În 1987, a devenit campion mondial de juniori. În total a disputat 200 de meciuri de amatori, dintre care a câștigat 190.

Fuge din România 

Sportivul, după ce a devenit campion mondial de box la juniori, a decis să fugă din România. Avea 19 ani când și-a luat inima în dinți și s-a ascuns într-un TIR pentru a trece granița și a ajunge în Germania.

„Când am ajuns în Germania, aveam 19 ani. Locuiam cu chirie într-un apartament cu două camere, mobilat cu un pat cu arcuri vechi şi stricat şi cu un dulap cu o uşă. Eram singur, iar uneori, când ajungeam acolo după antrenamente, mă puneam în pat şi plângeam de dorul celor de acasă, din România.

Citește și: Cine sunt cei doi români care au urcat pentru prima dată pe podiumul olimpic la aceeași probă

O perioadă, aproape toţi banii pe care îi câştigam, nu erau mulţi, îi cheltuiam pe convorbirile telefonice. Treptat, situaţia mea s-a schimbat în bine. Am reuşit, ajutat şi de performanţele mele în sport şi de faptul că învăţasem repede limba germană, să obţin mai uşor cetăţenia germană.

Apoi, în septembrie 1989, tatăl meu a reuşit să ajungă în Ungaria, trecând ilegal frontiera, iar de acolo l-am adus şi pe el în Germania', a povestit sportivul”, a declarat pugilistul pentru adevărul.ro.

Primul român care și-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist

După 1989, Mihai Leu s-a reîntors în țară și s-a mutat cu familia la Hunedoara. Cariera de profesionist a început în 1991. La primul meci, în runda 5, și-a rupt un tendon la gleznă și a fost operat la picior. 

„Am boxat la câteva luni, tendonul a recidivat, pauza nu fusese lungă. Apoi am continuat, greu… Am avut foarte mult accidentări pentru că am început sportul de performanță foarte devreme, iar organismul meu nu era foarte călit”, a spus sportivul. 

Citește și: Cine e primul campion olimpic român la talere care era într-un parc când a aflat că a luat aurul

După ani și ani de muncă, Mihai Leu a fost primul român care și-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 1997, sportivul a cucerit centura mondială la categoria semi-mijlocie a versiunii World Box Organization, după ce l-a învins pe Santiago Samaniego. 

În urma unei accidentări la braț, Mihai Leu s-a retras din ring, dar s-a relansat în raliuri, devenind campion național în 2003.

Învinge cancerul

În urmă cu câțiva ani, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer la colon. Campionul mondial a reușit să învingă cumplita boală. Sportivul a aflat că are cancer în urma unui control amănunțit într-o clinică din Viena.

Pugilistul a petrecut două luni în spital, a suferit două intervenții chirurgicale, a făcut chimioterapie, iar într-un final a învins boala.

„Am avut multe momente grele în viață, dar cred că întotdeauna este cel mai important să înveți din greșeli, să fii optimist, să ai puterea să treci peste ele. Sportul m-a ajutat foarte mult, pentru că în ringul de box iei lovituri. Trebuie să fii în stare să rămâi în picioare, să-ți păstrezi calmul. Tot ce am făcut în sport m-a influențat și în viața de zi cu zi.

Sunt bine, sunt chiar foarte bine, mă simt bine, mă pregătesc de cursă. E totul în regulă. Cel mai important lucru este că am o familie minunată și mă înțeleg foarte bine și cu soția și cu băiatul. În rest, sincer acum, dacă am 100 de lei în buzunar sunt fericit, dacă am numai cinci, sunt la fel de fericit”, spunea Mihai Leu în 2022, pentru click.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te