Drama celui mai bun hocheist român: Îl vor canadienii, comuniștii îl arestează. Moare uitat

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.05.2024 - 09:38
Drama celui mai bun hocheist român: Îl vor canadienii, comuniștii îl arestează. Moare uitat - Foto: Wikimedia Commons

Doru Tureanu a fost unul dintre cei mai buni hocheiști români, dar destinul nu i-a surâs. Canadienii vin la București să-l transfere în NHL, dar comuniștii blochează totul, ca mai apoi să-l aresteze pe sportiv. După retragere, e dat la o parte din sport.

SHARE

Doru Tureanu a fost unul dintre cei mai importanţi hocheişti români în anii ’70-’80 şi a fost dorit în NHL. În prezent, hocheiul pe gheaţă este un sport care se zbate în anonimat în România, însă lucrurile au stat cu totul altfel în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Drama celui mai bun hocheist român

Născut pe 11 ianuarie 1954, la Bucureşti, Doru Tureanu a început să practice hocheiul pe gheaţă la 14 ani la CS Dinamo Bucureşti. În 1970, sportivul îşi făcea debutul în prima ligă din România la echipa pentru care a jucat întreaga carieră.

Citește și: Povestea româncei care a fost prima femeie avocat din Europa! Ocolită de clienți, nu pledează

Prestaţiile bune de la Dinamo Bucureşti l-au adus pe Doru Tureanu la echipa naţională a României, alături de care a jucat în Grupa Mondială de la C.M. de hochei pe gheaţă din 1977.

Rupea crosele cu patinele de fier

În urmă cu 31 de ani, dinamovistul punea umărul la una dintre victoriile istorice ale hocheiului românesc, echipa Statelor Unite ale Americii fiind învinsă, scor 5-4.

"La Viena s-a disputat acel Mondial. Ţin minte că se terminase meciul şi stăteam pe gheaţă fără să scot o vorbă. Nu eram singurul, însă. Nu ne venea să credem. Priveam tabela de marcaj, apoi ne uitam la hocheiştii americani… Ne-a trebuit ceva vreme să realizăm ceea ce făcusem", povesteşte Doru Tureanu.

Citește și: Povestea românului care a compus sute de șlagăre cântate de Moscopol și Zavaidoc. Sfârșește tragic

"Aveam patine de fier şi rupeam 10 crose pe meci. Americanii rupeau una tot turneul. Acestea erau condiţiile. Şi cu toate acestea i-am bătut pe americani", povestea sportivul.

După această performanţă, Doru Tureanu a intrat în atenţia lui Montreal Canadiens, iar formaţia din NHL era dispusă să-i ofere un contract beton, potrivit fanatik.ro.

“Eram în Elveţia cu echipa României. Au venit cei de la Montreal Canadiens cu un diplomat plin cu bani. Mi-au spus că îmi oferă două milioane de dolari pentru câteva sezoane, doar să vin să joc la ei. Mă văzuseră în meciuri şi mi-au spus că mă vor. Le-am spus că nu plec! Viaţa mea era în România”, avea să povestească peste ani Doru Tureanu, 

În momentul în care canadienii l-au ofertat, echipa tocmai câştigase pentru a 20-a oară trofeul Stanley Cup.

Comuniștii îl arestează

Trei ani mai târziu, doi oficiali canadieni au venit la București pentru a-l determina pe Tureanu să plece la Montreal, dar Securitatea a blocat transferul. Tureanu a fost ulterior reținut și a primit mai târziu interdicția de a părăsi teritoriul României.

Citește și: „Mamutul”, calul gigant care cântărea cât o Toyota. Avea peste 2 metri și era cel mai mare din lume

În 1987, la 33 de ani, Doru Tureanu s-a retras din sport de la Dinamo Bucureşti, echipă alături de care câştigase titlul naţional de şase ori.

La formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare i-a avut colegi în linia ofensivă, printre alţii, pe Marian Costea şi Dumitru Axinte.

Marcatorul all-time al naționalei

Doru Tureanu este marcatorul all-time al naționalei, cu 112 puncte (74 de goluri și 39 de pase decisive), participând la două ediții ale Jocurilor Olimpice (Innsbruck 1976, și Lake Placid 1980) și la 17 ediții ale Campionatului Mondial (1971-1987). 

În cele două participări olimpice, Doru Tureanu a jucat 11 meciuri, în care a înscris 11 goluri şi a pasat decisiv de 8 ori. 

Citește și: Povestea uriașului care își doarme somnul de veci la Mănăstirea Corbii de Piatră: Înecat la Potop

Deşi după retragerea din sport a fost oarecum înlăturat din lumea hocheiului românesc, Federaţia Internaţională avea să îi recunoască meritele pe 15 mai 2011, când l-a inclus în Hall of Fame-ul Hocheiului Internaţional, potrivit rador.ro.

La înmânarea distincției au fost prezente doar 13 persoane. Era al al doilea român, după Eduard Pană, care primea această distincţie.

S-a stins viaţă, pe 11 martie 2014, la 60 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te