Veste proastă, se termină „vara” din noiembrie. Când vine zăpada și frigul! Va fi iarnă și în martie

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.11.2022 - 14:34
Ninsoare București / Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Veste proastă, pentru românii îngrijorați de costurile cu încălzirea! Meteorologii și-au schimbat previziunile. Temperaturile ca de vară vor dispare, iar spre sfârșitul lunii noiembrie sunt așteptate primele ninsori în Estul Europei, inclusiv în România și, chiar, în București.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Meteorologii au schimbat prognoza pentru următoarea perioadă. Dacă până acum specialiștii spuneau că temperaturile puternic peste media normală și vremea blândă vor continua pe întreaga perioadă a lunii în întreagă Europă, meteorologii mai multor firme specializate și inclusiv ANM afirmă că vremea se va schimba brusc. 

Noile prognoze meteo pe termen lung realizate de specialiștii Maxar Technologies LLC, Marex și Accuweather arată o posibilă revenire la temperaturile normale pentru această perioadă în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Citește și: După vehicule BMW, Mercedes și Audi, Poliția Română plătește 3 milioane pentru „o dotare necesară”

Meteorologii Accuweather preconizează că spre sfârșitul lunii noiembrie vor fi înregistrate temperaturi negative pe aproape între teritoriul României și ar putea să cadă și primii fulgi de zăpadă, inclusiv în București. Potrivit estimărilor, în Capitală, de exemplu, temperaturile vor fi de 5 grade Celsius ziua și de -4 grade Celsius noaptea și ar putea să ningă ușor. 

ANM: Temperaturile încep să scadă. Nu este exclus ca manifestările de iarnă să se extindă, să apară şi în luna martie

Temperaturile încep să scadă de vineri, 4 noiembrie, iar până la sfârşitul acestei luni vom reveni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care nu vor mai depăşi 15 grade Celsius, a declarat directoarea executivă a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

Citește și: VIDEO Pasajul Domnești, gata de inaugurare: S-au lucrat 4 ani, alți 10 s-a stat, 4 ani s-a licitat

„Temperaturile încep să scadă. Vom reveni până la sfârşitul acestei luni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care probabil spre sfârşitul lunii nu vor mai depăşi 15 grade Celsius. Sigur, şi temperaturile minime este de aşteptat să scadă treptat”, a explicat Florinela Georgescu.

Mai îngrijorător este semnalul precipitaţiilor, deoarece a plouat destul de puţin în ultimele săptămâni, a mai spus aceasta.

”Nici pentru următoarele săptămâni din noiembrie nu aşteptăm cantităţi importante (de precipitaţii, n.r.). Per ansamblu, luna noiembrie ar putea fi ar putea fi una deficitară (...) Precipitaţiile, oricum, în timpul iernii, climatologic vorbind, nu sunt foarte abundente”, a spus ea, vorbind de o medie de 30-40 de litri pe metrul pătrat în fiecare din lunile de iarnă. 

Temperaturi și sub -10 grade Celsius, în decembrie

ANM nu exclude însă varianta unor episoade mai severe, cu ninsori abundente, temperaturi scăzute.

”Pentru luna decembrie deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime în cursul nopţii de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an care poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă”, a mai spus Florinela Georgescu.

Este puţin probabil să avem episoade severe în luna noiembrie, judecând după prognoza următoarelor patru săptămâni.

”Ultimii ani ne-au arătat că nu este exclus ca manifestările de iarnă să se extindă, să mai apară şi în luna martie”, a precizat ea.

Forma precipitaţiilor va fi determinată de regimul temperaturilor.

”Este destul de posibil, ca şi iarna trecută, ca stratul de zăpadă cel mai consistent să îl avem în zona de munte, dar cred că vom putea vorbi de acest strat mai consistent mai degrabă din luna ianuarie încolo”, a mai spus Florinela Georgescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te