Venituri rotunjite la Ministerul Dezvoltării cu așa-zisul „spor de antenă”

DE Edi Neagu | 03.06.2021 - 11:11
Spor de 15% din salariul de bază la Ministerul Dezvoltării. Foto: Ministerul Dezvoltării/Facebook

Peste 700 de angajați ai Ministerului Dezvoltării au încasat spor de pericol deși măsurătorile arată că radiațiile sunt mult sub valorile normale. Sporul ”de antenă” reprezintă 15% din salariul de bază.

SHARE

717 angajați din Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, au încasat anul trecut spor pentru condiții vătămătoare la locul de muncă, așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază, pe baza măsurătorilor firmei private Arexman Construct, arată datele transmise de minister la solicitarea HotNews.ro.

Pe baza măsurătorilor aceleiași firme, peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii și aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 și-au rotunjit veniturile anul trecut, în ciuda faptului că ANCOM - autoritatea care măsoară radiațiile antenelor asigură că valorile sunt cu mult sub limitele legale peste tot în țară.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

"În urma determinărilor efectuate de agentul economic (n.a Arexman Construct), conform Contractului nr. 205/01.09.2020, a fost emis, de către Direcția de Sănătate Publică a municipiului București, Buletinul de expertiză nr. 84/2020 prin care s-a constatat incidența prevederilor legale.

CITEȘTE ȘI: 460 euro/weekend la bungalow în Olimp fără mâncare. Cât o săptămână la all inclusive în Bulgaria

Mai exact, raportul medicului de medicina muncii, care supraveghează starea de sănătate a angajaților, concluzionează că se întrunesc 5 factori de risc. (..) La punctul referitor la Intensitatea de acțiune a factorilor nocivi se arată că “intensitatea câmpului electromagnetic depășește limita din HG 520/2016”.

Acordarea sporului ”de antenă” este obligatorie

Conform prevederilor legale în vigoare, acordarea sporului nu este facultativă, este obligatorie, și se efectuează pe baza buletinului de expertiză sau determinare. Astfel, toți salariații MDLPA, cu excepția demnitarilor, beneficiază de sporul pentru condiții vătămătoare care se calculează prin aplicarea unui procent de 15% la nivelul salarizării din 2018 (cuantumul sporului în cauză a fost plafonat la nivelul anului 2018).

Menționăm că, în luna decembrie 2020, numărul salariaților beneficiari a fost de 717.", se arată în răspunsul Ministerului Dezvoltării (MDLPA).

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că Ministerul Dezvoltării a încheiat în luna august 2020 un contract de achiziție directă în valoare de 2160 de lei cu firma Arexman Construct pentru "măsurarea câmpului electromagnetic și radioelectric pentru sediile MDLPA, respectiv: - sediul B-dul Libertatii nr. 16 tronson I- punct de masurare nr. 1 - sediul B-dul Libertatii nr. 16 tronson V si VI- punct de masurare nr. 2 -sediul B-dul Libertatii nr. 14 tronson V si VI- punct de masurare nr. 3 -sediul B-dul Splaiul Unirii nr. 10 - punct de masurare nr. 4".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te