VeDemJust cere „Legea Gino” care îi învață pe minori despre drepturile și obligațiile lor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.12.2019 - 13:15
Educație juridică. FOTO: Facebook.Cristi Danileț

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Asociația VeDemJust cere „Legea Gino”, care prevede ca, odată cu primirea primei cărți de identitate, minorii să fie instruiți intensiv de organele legii cu privire la drepturile și obligațiile specifice vârstei de 14-18 ani.

SHARE

„Gino este un copil care tocmai a împlinit vârsta de 14 ani. El a primit cartea de identitate. Odată cu ea, tatăl lui, Cristi, s-a gândit să îl informeze cu privire la schimbările din viața lui. Cristi tocmai a intrat în posesia Ghidului practic de educație juridică al asociației VeDem Just. L-au citit împreună și iată ce au descoperit: de la 14 și până la 35 de ani Gino este „tânăr”; începând cu această vârstă și până devine major el poate semna singur documente, iar părinții trebuie doar să îl asiste;

Gino poate obține pașaport pe numele său; el își poate încasa singur alocația dacă un părinte este de acord; de abia de acum Gino poate circula cu bicicleta pe drumul public și poate fi pasager pe o motocicletă; el poate participa singur la marile festivaluri sau la emisiuni radio/tv, dacă are acordul în scris al părintelui; în cazul în care va săvârși o infracțiune,

Gino va fi sancționat de un judecător, iar în cazul în care va comite o contravenție, Gino va putea fi amendat de un polițist; de acum Gino poate primi singur o citație emisă pe numele său; când este audiat ca martor el trebuie să depună jurământul ori declarația solemnă că va spune adevărul și nu mai este nevoie de prezența părintelui/tutorelui”, este o parte din povestea legii, spusă de asociația Vedem Just, din care face parte și judecătorul Cristi Danileț.

Ca atare, VeDem Just propune parlamentarilor să inițieze, să dezbată și să adopte „Legea Gino pentru ca atunci când împlinesc vârsta de 14 ani, minorii să urmeze o sesiune de instruire la sediul Poliției în raza căreia își au domiciliul/reședința.

„După calculele noastre, pentru fiecare oraș mic sau secție de poliție din orașele mari sunt maxim 25 de copii care împlinesc vârsta de 14 ani în fiecare săptămână. Instruirea se va ține în fiecare zi de vineri, timp de 2-3 ore. Instruirea va fi făcută de un specialist în drept (polițist, magistrat, profesor etc) și va consta în filmulețe instructive, prezentări, întrebări și răspunsuri”.

Potrivit acestora. ea va privi mai ales responsabilitățile minorilor, procedurile aplicabile, organele legii competente, sistemele de alertă în caz de violență domestică, abuz sexual, cyberbullying și pornrevenge, răpire și alte subiecte practice stabilite prin ordin comun de ministrul justiției și ministrul afacerilor interne. La sfârșitul instruirii fiecare minor va primi un „certificat de cetățean responsabil”. Cu acesta minorul se va prezenta la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor și va ridica cartea de identitate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te