Probele de sânge și unele mostre de tampoane nazale de la 131 de căprioare capturate pe Insula Staten din New York au arătat că aproape 15% dintre acestea aveau anticorpi ai virusului. Constatarea a sugerat că animalele au avut infecții anterioare cu coronavirus și că sunt vulnerabile la reinfecții repetate cu noi variante, au declarat cercetătorii conduși de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
„Circulația virusului într-o populație de animale ridică întotdeauna posibilitatea de a ajunge din nou la oameni, dar, mai important, oferă mai multe oportunități pentru ca virusul să evolueze în variante noi", a declarat Suresh Kuchipudi, microbiolog veterinar la Penn State.
„Când virusul suferă mutații complete, atunci poate scăpa de protecția vaccinului actual. Așa că va trebui să schimbăm din nou vaccinul", a spus Kuchipudi.
Citește și:Kremlin: Niciun acord cu Parisul privind Ucraina. Este imposibil, Franța e membră UE și NATO
Prima dată când Omicron a fost detectat la un animal sălbatic - are loc în condițiile în care valul de infecții cu COVID-19 alimentat de această variantă se diminuează în rândul populației umane din SUA.
Deși nu există nicio dovadă că animalele transmit virusul la oameni, cele mai multe infecții cu coronavirus au fost raportate la speciile care au avut un contact strâns cu o persoană cu COVID-19, potrivit Departamentului american al Agriculturii.
Citește și: Șase nave rusești de asalt se îndreaptă spre Marea Neagră. Moscova spune că pentru exerciții
În august, guvernul american a declarat că a descoperit primele cazuri din lume de COVID-19 la căprioarele sălbatice din Ohio, extinzând lista animalelor cunoscute ca fiind testate pozitiv pentru această boală.
Descoperirea s-a bazat pe eșantioane colectate de la cerbi cu câteva luni înainte ca varianta Omicron, puternic mutantă, să apară pentru a înlocui varianta Delta, care era dominantă anterior, la oamenii din țări din întreaga lume.
USDA raportase anterior COVID-19 la animale, inclusiv la câini, pisici, tigri, lei, leoparzi de zăpadă, vidre, gorile și nurci.