Utilizarea ţigărilor normale împreună cu cele electronice crește riscul de accident vascular

DE Adelina Sahlean | 07.01.2020 - 15:36

Persoanele care utilizează ţigări electronice şi care au obişnuit să fumeze tutun pot prezenta un risc mai mare de accident vascular cerebral în comparaţie cu cele care au folosit doar ţigări tradiţionale, sugerează un nou studiu.

SHARE

Cei care au utilizat atât ţigări electronice cât şi ţigări cu tutun prezentau un risc aproape dublu (1,83) de accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au fumat doar ţigări tradiţionale, conform cercetării. În plus, prezentau un risc aproape triplu (2,91) de accident vascular cerebral în comparaţie cu nefumătorii, se arată în studiul publicat în American Journal of Preventive Medicine, preluat de Agerpres.

În comparaţie cu nefumătorii, persoanele care folosesc doar ţigări electronice nu au prezentat un risc semnificativ de accident vascular cerebral.

În cadrul studiului au fost calculate cotele de risc pentru evenimente cerebrovasculare în rândul fumătorilor. Potrivit rezultatelor, în cazul atacului cerebral în rândul celor care fumează tutun era de 1,59, iar în rândul persoanelor care foloseau ţigări electronice şi foşti utilizatori de tutun era de 2.54.

În comparaţie cu persoanele care fumau ţigări tradiţionale, persoanele care utilizau ţigări electronice prezentau un risc mai mic de accident vascular cerebral (0,43), sugerează cercetarea în care se precizează însă că trecerea de la ţigările tradiţionale la cele electronice nu conferă beneficii în ceea ce priveşte accidentele vasculare cerebrale.

”Se ştie de multă vreme că fumatul de ţigări se numără printre cei mai semnificativi factori de risc pentru accident vascular cerebral”, a declarat cercetător principal Tarang Parekh din cadrul departamentului pentru administraţie şi politici de sănătate din cadrul Universităţii George Mason din America. ”Studiul nostru demonstrează că tinerii fumători care folosesc şi ţigări electronice se supun unui risc şi mai mare. Acesta este un mesaj important pentru tinerii fumători care percep ţigările electronice ca fiind mai puţin dăunătoare şi le consideră o alternativă mai sigură. Am început să înţelegem impactul la adresa sănătăţii a ţigărilor electronice şi fumatul concomitent a ţigărilor (cu tutun), şi nu este bine”, a precizat specialistul.

El a adăugat că din concluziile studiului reiese ”un efect dăunător suplimentar al ţigărilor electronice asupra vaselor de sânge, inimilor şi creierelor fumătorilor”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -