Anunțul a venit din partea Anei Ciceală, consilier general al USR în cadrul Consiliului General al Municipiului București, care a explicat, pe pagina personală de Facebook, în ce constă victoria în instanță:
„Am castigat alaturi de USR București anularea hotararilor de infiintare a celor 22 de societati comerciale infiintate de Gabriela Firea in martie anul trecut. Curtea de Apel București a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București, Roxana Wring si de mine în anul 2017.
Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de <<tel-drumuri>> nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman. Pentru că, dacă instanța nu ar fi pus stop acestei ilegalități în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste unor indivizi bine conectați la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele și cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanța a decis că toate companiile sunt înființate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureștenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei.
Am salvat deocamdata peste 600 de milioane de euro date de catre Gabriela Firea acestor companii in majorari de capital social si bugete. Bunurile bucurestenilor nu vor mai putea fi transferate catre companiile infiintate de Gabriela Firea, angajatii primariei si institutiilor vor avea statut de functionar public iar legea achitiilor va trebui sa fie respectata. A fost o lupta in instanta pentru justitie si legalitate de durata dusa de catre USR, filiala Bucuresti, de catre Roxana Wring si de catre mine, ca reclamanti.”
Firea: „Sunt legal înființate, vor funcționa în continuare”
În urma anunțului făcut de reprezentanții USR, primarul Gabriela Firea a declarant, joi seară, pentru Realitatea TV, că cele 22 de companii înființate anul trecut, în care sunt angajați peste 8.000 de oameni și care au bugete de sute de milioane d elei, funcționează legal, asta deși instanța a decis, definitive și irevocabil, că au fost înființate fără respectarea legii.
„Nu s-a transferat niciun patrimoniu de la Municipiu către companii, prin urmare sub nicio formă nu s-ar fi putut pune problema, condiţionalitatea, ca votul înfiinţării să fie de două treimi, ci un vot de majoritate simplă, jumătate plus unu. Nu s-a dezmembrat absolut nimic din patrimoniul Municipiului Bucureşti către companiile municipale nou înfiinţate, care vor continua să lucreze de mâine dimineaţă. Nu s-a întâmplat nimic, ele nu sunt radiate de la Registrul Comerţului. Dacă s-ar pune problema radierii, ar fi vorba despre un nou proces pe care domniile lor ar trebui să îl câştige – deocamdată nu au câştigat un proces de radiere -şi câtă vreme societăţile nu sunt radiate, ele sunt legal înfiinţate şi vor funcţiona în continuare. Această dezbatere – două treimei, jumătate plus unu – probabil va continua şi se va elucida, sunt convinsă, în perioada următoare”, a declarat Gabriela Firea, pentru Realitatea TV.