Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume? Valorează 83.000.000.000 $

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.11.2024 - 18:09
Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume
Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume

Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume? Geologii au raportat descoperirea unor filoane aurifere în valoare estimată de 83 de miliarde de dolari. Totuși, accesul la zăcământul subteran nu este atât de ușor de realizat.

SHARE

Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume? China a găsit aur - la propriu - după ce geologii au descoperit aur în valoare estimată la 83 de miliarde de dolari în provincia Hunan din centrul țării, deși accesul la comoara respectivă ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut.

Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume? Valorează 83.000.000.000 $

Biroul Geologic al provinciei Hunan a anunțat că geologii săi au detectat peste 40 de filoane aurifere cu o rezervă de 300 de tone de aur, la o adâncime de 2.000 de metri, sub câmpul aurifer Wangu din comitatul Pingjiang, potrivit presei de stat chineze Xinhua. 

Aceștia estimează că se vor găsi depozite suplimentare la adâncimi de 3.000 de metri, producând un total de 1.000 de tone. Dacă este precis, zăcământul ar putea valora până la 83 de miliarde de dolari.

Citește și: Misterele celei mai bogate zone aurifere a României. Ar ascunde celebra comoară a lui Decebal

„Multe carote de rocă forate au arătat aur vizibil”, a declarat Chen Rulin, expert în prospectarea minereurilor la birou, pentru Xinhua, citat de IFL Science.

Cu toate acestea, doar pentru că există zăcăminte de aur nu înseamnă că acesta va fi ușor de obținut. Din cauza diverșilor factori economici și geologici, doar 10 % din zăcămintele de aur de pe planetă sunt viabile pentru exploatare.

Doar 10% din aurul existent în subteranele planetei este exploatat la ora actuală - Foto: Freepik/Pixabay (cu rol ilustrativ)

Pe de altă parte, China are cunoștințele și experiența necesare pentru a face lucrurile să se întâmple. Gigantul din Asia de Est este deja al treilea cel mai mare producător de aur din lume, imediat după Rusia și Australia.

De fapt, cea mai mare parte a aurului excavat din lume - suficient pentru a face un cub solid de 23 pe 23 de metri - a fost scos la iveală din aceste trei țări. 

Cel mai mare zăcământ de aur din lume este în China

Unul dintre principalele motive pentru care China are atât de mult aur în interiorul granițelor sale se datorează geologiei sale.

Marea masă de pământ se află la intersecția mai multor plăci tectonice, ceea ce duce la o activitate geologică semnificativă.

Activitatea generează condițiile necesare pentru formarea depozitelor de aur, cum ar fi sistemele hidrotermale în care fluidele aurifere se concentrează și se adună în vene.

Pe lângă zăcămintele interne, China controlează operațiunile de exploatare a aurului în unele părți ale Africii, o altă parte a lumii în care metalul este relativ abundent datorită geologiei sale unice.

Citește și: Transilvania a fost El Dorado-ul Europei. Poți păstra aurul, dacă îl găsești în munți sau în Dunăre?

Aurul este un metal valoros, nu doar datorită utilizării sale în bijuterii, ornamente de lux și sisteme monetare.

Este, de asemenea, un material esențial utilizat în computere, echipamente de comunicații, nave spațiale, motoare de avioane cu reacție și alte echipamente tehnologice. 

S-a speculat că China a cumpărat recent aur și și-a extins operațiunile miniere, ca o modalitate de a se pregăti pentru instabilitatea globală și de a-și reduce dependența de dolarul american.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te