Una dintre chitarele sparte pe scenă de Kurt Cobain, liderul Nirvana, licitată la aproape 600.000 $

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.05.2023 - 16:24
O chitară spartă pe scenă de cântăreţul Kurt Cobain, liderul legendarei trupe americane Nirvana, a fost vândută la licitaţie pentru aproape 600.000 de dolari - Foto: Profimedia Images

O chitară spartă pe scenă de cântăreţul Kurt Cobain, liderul legendarei trupe americane Nirvana, a fost vândută la licitaţie pentru aproape 600.000 de dolari.

SHARE

Julien's Auctions, care, inițial, a apreciat că instrumentul muzical spart pe scenă de Kurt Cobain se va vinde cu o sumă de zece ori mai mică, a vândut-o cu exact 595.000 de dolari la o licitaţie publică organizată la Hard Rock Cafe din New York,

Suma fost calificată drept "uluitoare" de reprezentanții Julien's Auctions.

Casa de licitaţii spusese anterior că instrumentul, un Fender Stratocaster negru, a fost reasamblat, dar nu mai poate fi folosit pentru a cânta la el, notează News.ro, citând AFP.

Citește și: 7 mașini electrice, la ora adevărului. Cât merg cu un „plin” de curent în trafic real, în România

Instrumentul conţine inscripţii făcute de toţi cei trei membri ai trupei Nirvana: cântăreţul şi chitaristul Kurt Cobain, basistul Krist Novoselic şi toboşarul Dave Grohl.

Crăpăturile provocate de Kurt Cobain atunci când a spart chitara sunt încă vizibile, a declarat Kody Frederick de la Julien's Auctions pentru AFP la începutul lunii mai. "Când era pe scenă, când cânta, Kurt Cobain era o maşină. Era furios şi se simţea asta. Mai ales felul în care îşi trata instrumentele", a spus el.

Într-un fel, această chitară "deteriorată" a unui "muzician maltratat" reprezintă acea "perioadă crudă şi furtunoasă din istoria muzicii", a mai precizat el.

Citește și: Afară din marile orașe. Cele mai reconfortante locuri de pe Pământ pentru o vindecare naturală

Nirvana, o trupă grunge formată în statul Washington (nord-vestul Statelor Unite) la sfârşitul anilor 1980, a cunoscut o ascensiune fulminantă odată cu lansarea celui de-al doilea album al său, "Nevermind", în 1991, care s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Hiturile sale, precum "Smells Like Teen Spirit" şi "Lithium", care combină melodia dulce şi energia furibundă, oferă imnuri mobilizatoare pentru dezamăgirea post-adolescenţei.

Compozitorul trupei, Kurt Cobain, a fost catapultat în vârf, devenind un idol blond, văzut ca vocea noii generaţii.

Poate a fost prea mult pentru omul cumva distrus, care s-a luptat cu dependenţa de heroină şi cu o stare de rău constantă, precum şi cu o relaţie complexă cu soţia sa, cântăreaţa Courtney Love.

S-a sinucis în Seattle în aprilie 1994, la vârsta de 27 de ani. La aproape 30 de ani de la moartea sa, amprenta pe care a lăsat-o asupra muzicii rock - şi în minţile a generaţii de adolescenţi şi tineri adulţi - rămâne vie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te