Árpád Antal, primarul orașului Sfântu Gheorghe din Transilvania cere Comisiei Europene (CE) să revizuiască statutul de protecție al ursului brun într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Ursula von der Leyen.
Citește și: Un urs a fost împuşcat după ce s-a apropiat la câţiva metri de un liceu din Miercurea Ciuc
În scrisoare, politicianul salută inițiativa președintelui CE privind lupii cenușii și cere ca aceasta să fie extinsă și la urși.
Într-o declarație făcută la începutul lunii septembrie, Ursula von der Leyen a atras atenția asupra concentrării haitelor de lupi în unele regiuni europene, care reprezintă o amenințare pentru animale și pentru oameni, și a îndemnat țările UE să ia măsuri pentru a face față acestei amenințări.
Citește și: Un urs a băgat spaima în pacienții unui spital din România. Se plimba prin fața clădirii
Un primar cere UE permisiunea să împuște mai ușor urșii din România
Grupul de la Bruxelles a solicitat tuturor părților și autorităților relevante să furnizeze actualizări privind populația de lupi și gestionarea acesteia până la 22 septembrie. Pe baza informațiilor colectate, comisia va elabora, dacă va fi necesar, o nouă propunere care ar putea modifica statutul de protecție a lupilor în UE, actualizând cadrul juridic actual, au declarat atunci, scrie hungaytoday.com
O "reevaluare similară" a statutului protejat al urșilor ar fi extrem de necesară, a scris Árpád Antal în scrisoare. "În calitate de primar al unui oraș în care, din păcate, urșii se plimbă din ce în ce mai mult pe străzi, salut intenția UE de a aborda în sfârșit această problemă", a adăugat politicianul.
El a subliniat că suprapopularea urșilor din România, din cauza statutului lor de protecție, a dus la o serie de situații de urgență și că "situația este mult mai gravă decât poate remedia îndepărtarea sau împușcarea câtorva animale".
După cum a explicat acesta, nu doar fermierii au suferit pagube semnificative, ci și siguranța populației orașului este amenințată de urșii care cutreieră așezarea.
Atacurile urșilor au devenit "deosebit de frecvente" în Ținutul Secuiesc, a scris el.
"Prin urmare, solicit respectuos atât Comisiei Europene, cât și dumneavoastră, doamnă președintă, să extindeți planurile de reevaluare a lupilor la urși, având în vedere că situația din România a atins proporții alarmante" a scris acesta.
El a reamintit că tocmai din cauza opoziției Comisiei eforturile de modificare a cadrului legal din România nu au avut succes și că este mare nevoie de sprijinul UE în această chestiune.
Cât se împușcă în România?
Ministrul Mediului vrea să dea undă verde pentru împușcarea a peste 400 de urși în acest an, față de 140, cât era cota de vânătoare până acum. Ministerul argumentează că în acest fel ar diminua pagubele și ar proteja viețile oamenilor. ONG-urile de mediu spun că soluția dă cale liberă pentru uciderea urșilor fără sens și promovează vânătoarea la trofeu, deși specia este strict protejată.