Preotul Cătălin Dumitrean primea bani din pelerinajele de icoane sfinte și moaște, care erau aduse aici, din vânzarea de obiecte de cult fabricate în China, a uleiului ”sfânt” produs aproape industrial în subsolul bisericii, din vânzarea locurilor icoanelor de pe iconostas și din pomelnicele plătite cu câte 50 de lei, despre care se spunea că sunt trimise la Muntele Athos, scrie Turnul Sfatului.
Unul dintre cunoscuții care i-a fost alături părintelui încă de la început, relatează despre ce se întâmpla în Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul de pe strada Dealului. Una din principalele surse de bani, spune el, erau pomelnicele.
Un preot a fost exclus din biserică pentru că vindea mir contrafăcut. Spunea că este de pe Athos
În biserică exista tot timpul o urnă care îi anunța pe credincioși că cine depune aici un plic cu pomelnice și 50 de lei, acestea vor ajunge la mănăstirile ortodoxe de la Muntele Athos pentru a fi pomeniți morții notați acolo.
Citește și: Ireal ce a trăit un bărbat aflat pe linia morții: „Eram în prezența lui Dumnezeu. Știam că am murit”
”Era o pungă de pomelnice care trebuiau trimise la ars. Au omis să le trimită și punga aia am reușit să fac cumva să ajungă la mine.
Sunt la mine pomelnicele cu plicuri rupte, cu nume și așa mai departe. Oameni care în ideea lor, credeau că vor ajunge într-un loc mai bun. N-au ajuns niciodată, au ajuns în foc”, povestește L.S.
Enoriașii l-au dat de gol
O altă sursă era uleiul sfinţit de la Muntele Athos, care era de fapt ulei cumpărat de la supermarketuri şi pus în sticluţe în subsolul bisericii.
”Tot mirul se făcea la subsol, cu ulei de floarea soarelui de la Penny.
Citește și: Există viață după moarte? Sufletul vede și aude tot ce coprul fizic nu mai simte, spune un medic
Venea de la București autobuzul cu mii de sticluțe, că se găsesc peste tot. Punea un pic de esență și se umpleau cu siringa de zor. Și se vindea ca mir sfințit care te vindeca de toate bolile.
Nu era adevărat. A reușit un coleg să facă niște fotografii atunci la fabrica de mir de la subsolul bisericii. Uleiul de la Sfântul Penny”, a mai povestit L.S pentru Turnul Sfatului.