Un miros pestilențial a pus stăpânire pe un mare oraș din România: „Se împrăștie”

DE Alin Crișan | 25.05.2024 - 14:03
Un miros pestilențial a pus stăpânire pe un mare oraș din România: „Se împrăștie” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un miros pestilențial a pus stăpânire pe un mare oraș din România. Pe rețelele sociale se caută vinovații.

SHARE

De câteva zile, peste Iași adie miros de latrină. În timp ce pe rețelele sociale fie se caută vinovați în rândul autorităților, fie se dă vina, în glumă, pe campania electorală sau pe situaţia ieșenilor în general, explicația e de fapt mult mai simplă, potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu iași, Gheorghe Bacușcă:

Un miros pestilențial a pus stăpânire pe un mare oraș din România: „Se împrăștie”

„La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu se împrăștie pe terenurile fermei, în mod legal și autorizat, îngrășăminte naturale”. Iar campania, spun reprezentanții fermelor Dancu, va continua până la 20 iunie.

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu deține un efectiv de 785 de bovine din mai multe rase, valoroase din punct de vedere genetic, printre care și tineret bovin mascul și tăurași de reproducție. Dejecțiile acestora sunt păstrate în două rezervoare a câte 2.500 metri cubi și utilizate în campaniile de fertilizare a solului, ca îngrășământ natural, în diverse perioade din an.

“Noi suntem acum după prima cosire la lucernă și e momentul în care punem fertilizatori, atât substanţe lichide, cât și solide. Toată această operațiune durează cam 20 de zile. Dar la fel se va întâmpla și după a doua și a treia cosire, adică până prin august, cam la interval de 25-30 de zile. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Cartierul de blocuri a venit peste noi în zona Phoenix”, a declarat pentru Ziarul de Iași Vasile Vintilă, director adj. tehnic la SCDCB Dancu.

Potrivit agro intelgenta.ro, “Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu – Iași contribuie la îmbunătățirea vacii de lapte din România din punct de vedere genetic și ajută crescătorii de bovine să își optimizeze producția în fermă”, iar 625 de hectare de terenuri din cele 650 hectare aflate în administrarea SCDCB Dancu sunt folosite pentru obținerea de furaje pentru animale, unde se cultivă porumb boabe, porumb siloz, lucernă, triticale, grâu furajer, floarea-soarelui, mazăre de toamnă etc.

“Susțin faptul că ferma nu se apropie de oraș, ci orașul se apropie de fermă. Nu uitați că o mâncare de calitate nu se poate face fără acele mirosuri”, spune, la rândul său, Ciprian Radu, director Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu – Iași.

La dezbaterea „Vaca de lapte, o prioritate pentru zootehnie”, ce a avut loc în urmă cu o lună la Stațiunea de Cercetare Dancu, din comuna Holboca, reprezentanții SCDCB au arătat că stațiunea a fost înfiinţată în anul 1981, ca organizație de cercetare publică, iar activitatea vizează asigurarea dezvoltării stabile și sustenabile a capacității de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare din domeniul creșterii, exploatării și ameliorării taurinelor. 

Obiectivul echipei de cercetători fiind acela de a implementa cele mai bune metode pentru creșterea producției, a eficienței economice, dar cu un impact redus asupra mediului.

Atât cei doi directori citați mai sus, cât și alți angajați ai SCDCB Dancu, sunt însă convinși că mirosul dejecțiilor de animale nu ar trebui să-i afecteze decât pe locuitorii din blocurile recent construite în proximitatea fermelor.

Totuși, spun ei, în afară de neplăcerea creată de miros, ieșenii nu au de ce să se teamă pentru sănătatea lor. În campania de anul trecut au fost reclamați la Direcția de Sănătate Publică din cauza mirosului, dar autoritatea sanitară de control ar fi confirmat atunci că nu există motive de îngrijorare.

“Cei de la Fermele Dancu au trimis notificare și la noi că vor desfășura acest lucrări. Cred că autoritățile publice ar fi trebuit să informeze populația.

În rest, este o stațiune de cercetare, nu știu dacă singura din țară, dar cu siguranță printre puținele care mai merg bine și cred că ar trebui să înțelegem că uneori vor simți aceste mirosuri”, a comentat comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași, Gheorghe Bacușcă.

Vineri la prânz, pe pagina de internet a Stațiunii de Cercetare Dancu a fost postat un comunicat în care se precizează că administrarea de fertilizanți organici se va efectua în perioada 20 mai – 20 iunie.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te