Un consilier din Ministerul Dezvoltării, trimis în judecată pentru trafic de influență

DE Edi Neagu | 28.01.2022 - 10:48
Anchetă a DNA la Ministerul Dezvoltării. FOTO: Facebook

Consilierul de evaluare Viorel Dinu este acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență.

SHARE

Viorel Dinu, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Serviciul Corp Control, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Viorel Dinu, consilier evaluare - examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Serviciul Corp Control, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi a unui om de afaceri, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de afaceristul Gheorghe Ciorbă, cel care a fost implicat în dosarul foştilor miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan.

Citește și: Fiecare indiciu” arată că Putin plănuiește invazia Ucrainei la mijlocul lunii februarie

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada septembrie - octombrie 2020, în calitatea menţionată, Viorel Dinu ar fi pretins, iar în luna noiembrie 2020 ar fi primit de la omul de afaceri coinculpat în cauză, un autoturism de lux nou, pentru a fi folosit de o rudă a sa. Autoturismul ar fi fost cumpărat în leasing cu sumă de 58.518,25 euro, fiind ulterior înmatriculat pe o firmă controlată de afacerist.

"Folosul ar fi fost primit de inculpatul Viorel Dinu pentru ca, prin poziţia deţinută în minister, să îşi exercite influenţa pe care lăsa să se înţeleagă că o are asupra unor primari care aveau în derulare proiecte finanţate prin programe PNDL, astfel încât lucrările să fie realizate de firmele conduse în fapt de omul de afaceri. În plus, Dinu şi-ar fi exercitat influenţa asupra unuia dintre primari pentru ca omul de afaceri să achite avansul şi ratele de leasing pentru autoturismul primit", precizează anchetatorii.

Citește și: Atenție, șoferi! Codul Rutier, moficat: permis suspendat până la 4 luni și amenzi până la 2.900 lei

Într-un context diferit, spun procurorii, în luna iunie 2021, Viorel Dinu, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi ulterior ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la acelaşi om de afaceri, susţinând că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi ar fi promis că îi va determina pe aceştia să admită o contestaţie formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitaţie la care firma participase, contestaţie care a fost admisă.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparţinând lui Viorel Dinu, informează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te