Un bărbat din Alba, primul din România depistat cu COVID de un câine polițist de la Sibiu

DE Adrian Costin | Actualizat: 07.08.2021 - 12:09
Foto: INQUAM Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu

Pasagerul prezenta simptome ale bolii, fiind declarat pozitiv şi la testul PCR efectuat ulterior la Spitalul Judeţean, a confirmat directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar.

SHARE

Pentru prima dată în România, un bărbat din judeţul Alba a fost depistat cu COVID-19, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu ajutorul unui câine poliţist, special antrenat, în Aeroportul Internaţional din Sibiu, unde pasagerul a ajuns de la Madrid, fiind vaccinat cu două doze de imunizare, a declarat pentru AGERPRES, directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), colonelul Daniel Chelcea.

Citește și: Cum mulțumea Eduard Novak Ungariei și vorbea despre crucea maghiarilor din Ținutul Secuiesc

"Pasagerul 1 a fost depistat de câinele antrenat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP acesta a ieşit pozitiv. A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare probabilă a bolii, acesta urmând a fi izolat la adresa declarată. Persoana depistată pozitiv avea cele două doze de vaccin făcute", a precizat Chelcea.

Citește și: Legătura dintre Bianca Drăgușanu, Marius Lăcătuș și Gabi Balint

Pasagerul prezenta simptome ale bolii, fiind declarat pozitiv şi la testul PCR efectuat la Spitalul Judeţean, a confirmat directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar.

Citește și: Cine este interlopul care a rămas Rolls Royce-ul în pana prostului la Mamaia. Loredana Chivu, ajutor

În aeronava care a sosit vineri noaptea de la Madrid la Sibiu, câinii poliţişti au indicat ca suspect de COVID-19 şi un al doilea pasager, însă acesta a fost testat negativ.

Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri. Animalele au fost antrenate luni de zile folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.

Instructorii asigură că aceşti câini nu au cum să muşte vreun pasager şi nu reprezintă vreun pericol nici pentru persoanele alergice deoarece animalele nu pot ajunge cu botul efectiv la om, ci îl pot doar mirosi printr-un perete de protecţie, prevăzut cu găuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.