Un bărbat a fost amendat după ce a sunat la 112 pentru că îi era rău tatălui său. De ce? Cum s-a ajuns la această decizie și ce spun autoritățile despre cele întâmplate?
Un bărbat a fost amendat după ce a sunat la 112 pentru că îi era rău tatălui său. De ce?
Un bărbat din județul Bihor a reușit să anuleze în instanță o amendă de 2.000 de lei, primită pentru presupusa apelare nejustificată a numărului unic de urgență 112, relatează Bihon.ro.
Decizia a venit după ce acesta a demonstrat că tatăl său, pentru care solicitase intervenția autorităților, se afla într-adevăr într-o stare medicală gravă.
Incidentul a avut loc în 2023, în comuna Șinteu, județul Bihor. Bărbatul a sunat la 112 pentru a cere ajutor medical urgent pentru tatăl său în vârstă de 81 de ani, îngrijorat de starea acestuia. Polițiștii sosiți la fața locului au considerat însă că nu este nevoie de transportul bătrânului la spital și, considerând apelul ca fiind abuziv, l-au sancționat pe fiu cu o amendă de 2.000 de lei.
Nedumerit și nemulțumit de decizia autorităților, bărbatul a sunat din nou la 112 în ziua următoare. De această dată, tatăl său a fost transportat de urgență la Spitalul Județean din Oradea. Acolo, medicii au diagnosticat un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, ceea ce a necesitat internarea imediată a pacientului în secția de neurologie.
Considerând că a fost sancționat pe nedrept, fiul bătrânului a contestat procesul verbal de contravenție în instanță. Judecătoria Aleșd i-a dat câștig de cauză, argumentând că apelul la serviciul de urgență a fost pe deplin justificat de temerile reale pentru sănătatea tatălui.
În motivarea deciziei, instanța a subliniat rolul serviciului 112 ca instrument esențial de protecție a cetățenilor, mai ales în cazurile în care există suspiciuni rezonabile privind o stare de urgență.
„Serviciul de urgență 112 este pus în slujba cetățeanului, atunci când subzistă o situație de pericol ori temere a cetățeanului, care în speța de față a fost demonstrată prin însăși dovada rezultată din conținutul adeverințelor medicale depuse în probațiune la dosarul cauzei”, se arată în hotărârea Judecătoriei Aleșd.
Instanța a decis că bărbatul a acționat în mod responsabil și justificat, iar amenda a fost anulată definitiv.