Un an cu Newsweek România. Lecția intelectualilor despre libertatea presei

DE Newsweek România | Actualizat: 17.05.2019 - 07:15

La un an de la apariția Newsweek România, pe 11 mai 2018, cinci dintre cele mai puternice voci ale intelectualității românești au transmis gândurile lor despre de ce trebuie să prețuim și să apărăm libertatea de expresie, dar și despre importanța de a avea o presă liberă.

SHARE

Horia-Roman Patapievici, Ana Blandiana, Mircea Mihăieș, Teodor Baconschi și Vladimir Tismăneanu au creionat, totodată, și peisajul mediatic actual în care Newsweek România a reușit să se impună în ultimul an.

Horia-Roman Patapievici: „Aliatul celor lipsiți de putere în fața celor care o au pe toată“

Newsweek România e răspunsul pe care câțiva jurnaliști integri și curajoși l-au dat teribilei degradări la care brutalitatea politicienilor și venalitatea patronatului au adus presa din țara noastră. Într-o democrație, fiecare are dreptul la opinia sa, dar nu și dreptul de a confecționa faptele care-i convin. Confecționarea faptelor este apanajul totalitarismelor.

La noi, televiziunile de știri au devenit instrumente de propagandă politică fățișă, fiecare post confecționându-și faptele care îi servesc cauza. Newsweek România e reacția jurnaliștilor integri la această stare de fapt care ruinează democrația, deposedează cetățeanul de conținutul drepturilor sale și permite perpetuarea unui regim politic autoritar.

Newsweek România, alături de alte câteva publicații, marginalizate și lipsite de mijloace, e aliatul celor lipsiți de putere în fața celor care nu doar că o au pe toată, dar și abuzează cu nerușinare de ea.

Ana Blandiana: „Băltește libertatea leneșă, cel mai vinovat pedagog al mulțimilor împinse spre indiferență“

Încă de la jumătatea anului 1990, mi-am dat seama că tot ce câștigasem în 1989 (și încă la un preț destul de scump) fusese libertatea, din care o parte importantă era libertatea de expresie.

Și deși o primisem la pachet cu teroriști, mineriade și alte forme de manipulare, efervescența ei din următorul deceniu a fost principalul instrument de construire a statului de drept.

Apoi, încet, încet, libertatea, inclusiv cea de expresie, a devenit de mai multe feluri: alături de tot mai singura libertate de a spune adevărul și de a demasca derapajele puterii, a apărut libertatea de a-ți vinde cuvântul cui dă mai mult, iar între acești doi poli, inegali ca putere de atracție, băltește libertatea leneșă, cel mai vinovat pedagog al mulțimilor împinse spre indiferență și neimplicare.

Apariția, în urmă cu un an (pe acest câmp minat de fake news și corupție) a ediției în limba română a revistei Newsweek a fost o gură de aer proaspăt și un punct de sprijin în universul corectitudinii profesionale și al independenței de spirit. Îi doresc la mulți ani nemolipsiți de bolile locului!

Mircea Mihăieș: „Newsweek România ne-a oferit un nesperat an de claritate morală“

 

Ce să mai spui când până și Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii a ajuns să fie, în „brava lume nouă”  în care trăim, cenzurată și descrisă drept „hate-speech”?

Noul obscurantism sub semnul căruia trăim și-a lăsat amprentele pretutindeni: asupra intelectualității, asupra mediului academic, asupra presei. Despre zona politică nici nu mai merită să vorbim.

În acest context, Newsweek România ne-a oferit un nesperat an de claritate morală, de profesionalism și de talent jurnalistic de înaltă clasă.

Le doresc bravilor promotori ai adevărului de la Newsweek România să-și păstreze curajul, rectitudinea și inspirația care au făcut din revistă un reper al independenței de gândire, al eticii jurnalistice și al opțiunilor etice și politice responsabile.

Teodor Baconschi: „Presa noastră scrisă e sufocată de mercenari și salvată de câțiva paladini“

Presa noastră scrisă e sufocată de mercenari și salvată de câțiva paladini. Ultimii - grijulii cu forma conținutului pe care-l răspândesc - s-au reunit, acum un an, sub auspiciile atlantiste ale unui Newsweek românesc: prima aniversare a revistei merită salutată ca realizare a jurnalismului de idei, perfect distinctă într-o mare de cancan balcanic și de manipulare grosolană.

Echipa acestui săptămânal - capabilă de note acide și de incursiuni critice în „meandrele” adesea fetide ale cotidianului autohton - a deschis publicația către semnături prestigioase și analize temeinice, pe măsura unui public inteligent. Many happy returns!

Vladimir Tismăneanu: „Presa ori este liberă ori nu e presă“

 

Libertatea presei este coloana vertebrală a unei democrații funcționale. Borfașii sociopați care au capturat statul român în ultimii doi ani, discipolii lui Ilici care au reușit să depășească mișeliile mentorului lor, se dedau unor desfrânate tentative de mituire a jurnaliștilor dispuși să pactizeze cu diavolul și de neutralizare a vocilor independente.

În acest nu tocmai fericit context, revista Newsweek România se remarcă prin profesionalism, verticalitate și onestitate. Sunt virtuțile jurnalismului de înaltă calitate, așa cum au fost ele ilustrate de Noël Bernard și de echipa de la radio Europa Liberă.

Câteva dintre dosarele Newsweek România cred că sunt, într-adevăr, antologice. Între ele, acela legat de ofensiva propagandistică rusă, un subiect de o intensă actualitate.

Presa de bună calitate nu se ferește de teme spinoase, chiar explozive. Atunci când potentații se ocupă cu falsificarea știrilor, presa poate oferi busola de care au nevoie cetățenii interesați de adevăr, nu de fabricații partizane.

Știu că există întotdeauna personaje care lansează tiribombe denigratoare împotriva eforturilor onorabile de a crea asemenea tribune ale onestității și acurateții. Important însă este să rămânem fideli valorilor esențiale care au inspirat revoluțiile din 1989: încrederea, adevărul, toleranța.

Presa ori este liberă ori nu e presă. Alături de poliția politică, cea mai odioasă instituție totalitară a fost și este cenzura. Ea sufocă, umilește, desfigurează, distruge ideile. Sunt alături de Newsweek România, scriu aici, mă bucur că ne ajută să trăim în adevăr.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te