Un actor din Peaky Blinders a murit. „Titanul literaturii britanice” a părăsit școala la 13 ani

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.12.2023 - 18:46
Un actor din Peaky Blinders a murit. „Titanul literaturii britanice” a părăsit școala la 13 ani Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Scriitorul și poetul Benjamin Zephaniah a fost amintit ca un "titan al literaturii britanice" după moartea sa la vârsta de 65 de ani. El a părăsit școala la 13 ani pentru că era dislexic.

SHARE

Scriitorul și poetul Benjamin Zephaniah a fost amintit ca un "titan al literaturii britanice" după moartea sa la vârsta de 65 de ani.

El a părăsit școala la 13 ani pentru că era dislexic.

El a murit joi dimineața devreme, cu soția sa lângă el, după ce a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier în urmă cu opt săptămâni, se arată într-o declarație pe Instagram.

"L-am împărtășit cu lumea și știm că mulți vor fi șocați și întristați de această veste", a adăugat acesta.

Un actor din Peaky Blinders a murit. „Titanul literaturii britanice” a părăsit școala la 13 ani

Omagii s-au revărsat pentru "frumoasa ființă umană" și "mândrul Brummie" care "avea mult mai mult de dat".

Zephaniah s-a născut și a crescut în Handsworth, Birmingham, fiind fiul unui poștaș din Barbados și al unei asistente medicale jamaicane.

A fost dislexic și a părăsit școala la 13 ani, neputând să citească sau să scrie.

Primele sale lucrări foloseau poezia dub, un stil jamaican care a evoluat în genul muzical cu același nume, și avea să cânte și cu grupul The Benjamin Zephaniah Band.

Pe măsură ce profilul lui Zephaniah a crescut, acesta a devenit o figură familiară în televiziune și a fost creditat ca fiind cel care a adus poezia dub în sufrageriile britanicilor.

A scris poezii pentru copii

A scris, de asemenea, cinci romane, precum și poezii pentru copii, iar prima sa carte pentru cititorii mai tineri, Talking Turkeys, a avut un succes uriaș la publicarea sa în 1994.

"Benjamin a fost un adevărat pionier și inovator. El a oferit lumii atât de multe", se arată în comunicatul care anunță moartea sa.

"Printr-o carieră uimitoare, care include un volum uriaș de poezii, literatură, muzică, televiziune și radio, Benjamin ne lasă o moștenire veselă și fantastică."

Pe lângă activitatea sa de scriitor, Zephaniah a fost actor și a apărut în serialul dramatic Peaky Blinders de la BBC între 2013 și 2022.

El l-a interpretat pe Jeremiah "Jimmy" Jesus, apărând în 14 episoade din cele șase serii.

Citește și: FOTO Bobonete, Bobiță din Las Fierbinți, ia la mișto Codul Rutier cu Mercedes-ul de 100.000 €

Actorul din Peaky Blinders, Cillian Murphy, a spus într-o declarație: "Benjamin a fost o ființă umană cu adevărat talentată și frumoasă.

"Un poet, scriitor, muzician și activist generațional. Un Brummie mândru și un Peaky Blinder. Sunt atât de întristat de această veste".

Zephaniah a fost celebru pentru că a refuzat un OBE în 2003 din cauza asocierii unei astfel de distincții cu Imperiul Britanic și istoria sa de sclavie.

"Am luptat împotriva imperiului toată viața mea, am luptat împotriva sclaviei și a colonialismului toată viața mea", a declarat el la The Big Narstie Show în 2020.

"Am scris pentru a mă conecta cu oamenii, nu pentru a impresiona guvernele și monarhia. Aș putea atunci să accept o onoare care pune cuvântul "imperiu" pe numele meu? Ar fi o ipocrizie”

El a vorbit adesea despre probleme precum abuzul rasial și educația

Când era mai tânăr, Zephaniah a ispășit o pedeapsă cu închisoarea pentru jaf și a primit un cazier judiciar.

În 1982, Zephaniah a lansat un album intitulat „Rasta”, care conținea prima înregistrare a trupei Wailers de la moartea lui Bob Marley.

Acesta a inclus, de asemenea, un omagiu adus prizonierului politic de atunci, Nelson Mandela, care avea să devină ulterior președintele Africii de Sud.

Citește și: Secretul numărul 1 pe care îl au oamenii de succes. Arnold Schwarzenegger: ”Nu toți sunt norocoși”

Într-un interviu acordat în 2005, Zephaniah a declarat că faptul că a crescut într-o familie violentă l-a făcut să presupună că aceasta era normalitatea.

El și-a amintit: "Am întrebat odată un prieten: "Ce te faci când tatăl tău o bate pe mama ta?". Și el a spus: "Nu o face".

"I-am spus: "Ah, tu vii dintr-o casă de genul ăla, feministă. Deci, ce te faci când mama ta îl bate pe tatăl tău?"".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te