Uciși de contrabanda cu substanțe toxice

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.12.2019 - 09:58
La verificările clădirilor în care s-a făcut dezinsecția au participat chiar și specialiști de la MAPN - Foto: INQUAM PHOTOS/ Cornel Putan

Tragedia de la Timișoara, în care o femeie și doi copii au murit după ce o firmă de deratizare a folosit substanțe toxice cumpărate ilegal, este doar vârful unor infracțiuni care ne omoară cu zile.

SHARE

Până să se întâmple tragedia de la Timișoara, zeci de mii de tablete care conțineau aceeași substanță toxică au fost descoperite, periodic, de polițiști în toată România.

În aprilie, au fost confiscate 4.329 de tablete deținute ilegal de o societate din Teleorman care se ocupa cu produse pentru protecția plantelor.

Aproape după același tipar ca la Timișoara, administratorul societății cumpărase ilegal produsele de la o altă persoană, care a fost surprinsă în flagrant de către polițiști când încerca să comercializeze mai multe recipiente cu tablete care aveau ca substanță activă fosfura de aluminiu. 

Alte sute de tablete care conțineau aceeași otravă au fost descoperite, în septembrie, la Galați.

Anul trecut, au fost întocmite dosare penale pentru deținere și comercializare ilegală de substanțe toxice cu fosfură de aluminiu în Galați, Călărași și Ialomița.

__________

Citește și Cine este „ucigașul“ de la dezinsecția din Timișoara

__________

Cu toate acestea, nu a existat nicio campanie de informare cu prvivire la efectele letale ale acestor produse, iar ele au continuat și continuă să circule pe tot felul de filiere ilegale.

Nici măcar pe site-ul fiipregatit.ro, gestionat de Departamentul pentru Situații de Urgență nu există un ghid pentru această formă gravă de intoxicare.

Problema este că pare să nu existe nici măcar o procedură internă la Inspectoratul pentru Situații de urgență după modul în care s-a acționat la Timișoara.

Autoritățile și-au dat seama prea târziu că este vorba despre o intoxicație în masă și nu doar despre cazuri izolate.

Cazul Timișoara

Efectele intoxicației cu fosfură de aluminiu au început să fie resimțite pe 16 noiembrie de către locuitorii blocului de pe strada Miorița nr. 8.

Astfel, la Centrul de primiri apeluri de urgență 112 Timișoara, s-au înregistrat, în perioada 16 – 18 noiembrie, un număr de 15 apeluri de urgență care semnalau diferite simptome medicale cu stări de rău, grețuri, vărsături, colici și dureri abdominale ale unor persoane care locuiau în același bloc.

Cele 15 apeluri au fost preluate de către operatorii 112 aflați în serviciu în cele trei zile, au fost indexate ca fiind urgențe medicale și a fost transferată legătura apelanților cu personalul Serviciului Județean de Ambulanță Timiș. 

La deratizare a fost folosită substanţa „Delicia - GASTOXIN“, care are în compoziţie fosfură de aluminiu

Referitor la cele 15 apeluri la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, au fost înregistrate trei persoane care au efectuat apeluri multiple (în număr de 10) și încă cinci apeluri unice. 

Toate cazurile apelanților unici vizau urgențe medicale cu persoane care prezentau vărsături, colici abdominale și deshidratare.

Cazurile de apel multiplu au fost înregistrate după cum urmează:

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la ora 09:21:31 a fost primit primul apel prin care s-a solicitat sprijin medical pentru un copil care prezenta dureri abdominale și vărsături. Apelantul a revenit ulterior la ora 18:18:53. 

__________

Citește și Cine este „ucigașul“ de la dezinsecția din Timișoara

__________

După aproximativ trei ore de la primul apel, sâmbătă, la ora 12:25:22, a sunat o persoană care anunța că o femeie din același bloc, dar alt apartament, prezenta grețuri și vărsături. Acest apelant a revenit după aproape 30 de ore, în data 17 noiembrie a.c., la ora 18:04:36.

Al treilea caz de apel multiplu a fost inițiat duminică dimineața, 17 noiembrie a.c., la ora 08:05:09, care a fost urmat de un alt apel la ora 10:44:11.

Ulterior, aceeași persoană a revenit în cursul nopții și dimineții, la ora 02:42:36, la ora 03:22:43, la ora 05:16:56 și la ora 09:05:14.

Sorin Buţă, patronul firmei de deratizare Bistim Dera 

Cu toate acestea, autoritățile au realizat foarte târziu cât este de gravă situația.

„Din punctul de vedere al Ambulanței, sigur că mi-ar fi plăcut să ne fi putut da seama mai repede de situație.

Din păcate, cele trei decese au avut loc după cum urmează: sâmbătă în jurul orei 17:00, 18:00 și unul luni dimineață.

Deci a fost un interval destul de mare între cele trei decese. De cele de sâmbătă seară n-am putut să ne dăm seama datorită simptomatologiei complet diferite.

Primul caz a fost o insuficiență respiratorie, a fost suspect de aspirație de lapte, a fost și extras lapte din plămâni în timpul resuscitării, în timp ce al doilea era suspect de boală metabolică, ceea ce este cu totul altceva.

Noi sâmbătă seară n-am putut să facem nicio legătură”, a declarat Leonida Iancu,  managerul SAJ Timiș, într-o conferință de presă.

__________

Citește și Cine este „ucigașul“ de la dezinsecția din Timișoara

__________

Astfel, decizia evacuării tuturor locatarilor din blocul în care a fost făcută deratizarea a fost luată abia luni, după decesul mamei unuia dintre copii care își pierduseră viața cu o zi înainte.

Abia atunci a început o anchetă a Poliției în urma căreia s-a aflat că aceeași firmă se mai ocupase de deratizare și la alte clădiri din oraș, printre care și o grădiniță, fiind evacuați locatarii din alte cinci blocuri.

La spital au ajuns  zeci de persoane, printre care și o parte dintre polițiștii care participaseră la evacuare.

Peste 80 de persoane s-au prezentat pentru investigații la trei spitale din Timișoara.

Judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis pe 19 noiembrie arestarea preventivă a lui Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera, care a făcut dezinsecția și deratizarea în blocul din Timișoara în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei.

Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de ucidere din culpă și trafic de substanțe toxice.

El cumpărase substanțele folosite de la „o cunoștință”, fără documente legale.

__________

Citește și Cine este „ucigașul“ de la dezinsecția din Timișoara

__________

Avocatul său a afirmat că Buță știa că substanțele sunt mai puternice decât de obicei, dar a primit asigurări că apartamentele în care a făcut dezinsecția nu erau locuite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te