"Ucigașul de bikini", odiosul crimnal în serie după care s-a făcut serialul "Șarpele", e liber iar

DE Adrian Costin | Actualizat: 22.12.2022 - 15:02
Charles Sobhraj, odiosul criminal în serie francez după care s-a făcut serialul BBC/Netflix „Şarpele” Foto: profimediaimages.ro

Charles Sobhraj, odiosul criminal în serie francez după care s-a făcut serialul BBC/Netflix „Şarpele”, a fost eliberat, deși era condamnat pe viață. Înainte de a fi poreclit „Şarpele”, a fost cunoscut sub numele de „Ucigaşul de bikini” după felul în care-și alegea victimele.

SHARE

Charles Sobhraj a recunoscut că a comis cel puţin 12 crime în perioada 1972 - 1976, în realitate numărul fiind mult mai mare. 

În vârstă de 78 de ani, Charles Sobhraj îşi ispăşea pedeapsa într-o închisoare din Bhaktapur, o suburbie din Kathmandu.  

Citește și: Un comisar-șef a șicanat, cu duba Poliției, amanta care-l părăsise și a înțepat roțile iubitului ei

În 1975, un tânăr hipiot american a fost găsit mort, strangulat, pe o plajă thailandeză: aceasta a fost prima crimă cunoscută a lui Charles Sobhraj.

Citește și: Ce-au făcut două femei gardian din Germania din dragoste pentru-n pedofil român. Una l-a luat de soț

În cele din urmă, Sobhraj a recunoscut că a comis cel puţin 12 crime între 1972 şi 1976, iar în faţa anchetatorilor ar fi sugerat că mai sunt şi altele, dar înainte de procese îşi retrăgea mărturisirile, potrivit biografilor săi.

Numărul real de victime nu este cunoscut, dar este suspectat că a comis în jur de treizeci de crime, folosindu-se întotdeauna de acelaşi mod de operare, conform AFP.

Condamnat, fugit și iar arestat

Ințial, în 1976, harles Sobhraj a fost condamnat la 12 ani de închisoare în India. În închisoare a dus o viață d elux, iar după 10 ani, înainte să fie eliberat, a orgnizat o petrecere cu gardienii, i-a droga și a fugit din închisoare. A fost prins și pedeapsa i-a fost prelungită cu 10 ani, ceea ce își și dorea pentru că dacă ar fi fost eliberat, urma să fie dus în Thailanda și executat pentru o crimă comisă acolo.

În 1997, când și-a ispășit pedeapsa în India, s-a întors în Franţa, unde s-a pus la dispoziţia televiziunilor şi fotografilor. A vândut chiar şi drepturile pentru un film bazat pe viaţa sa pentru peste 15 milioane de dolari.

Criminalul s-a întors în cele din urmă în 2003 în Nepal, unde voia să facă afaceri. Însă acolo mandatul de arestare pe numele său era încă activ. Un jurnalist l-a recunoscut într-un restauratn și, după ce a scris despre el, autoritățile din Nepal l-au încarcerat.

A fost arestat şi condamnat la închisoare pe viaţă în Kathmandu. Acolo, s-a căsătorit cu fiica avocatului său nepalez, cu 44 de ani mai tânără decât el.

În timp ce crimele şi fărădelegile lui Charles Sobhraj au ţinut prima pagină a presei franceze şi internaţionale de-a lungul anilor, personajul său a fost popularizat de miniseria "The Serpent", difuzată la începutul anului 2021 pe BBC One şi apoi pe Netflix. Ucigaşul este interpretat de actorul franco-algerian Tahar Rahim, care este deopotriivă înfricoşător şi magnetic. 

Eliberat după aproape 20 de ani de detenție

Cea mai înaltă instanţă din Nepal a dispus miercuri eliberarea lui, după ce a petrecut aproape 20 de ani în detenţie. Un complet de doi judecători al Curţii Supreme a decis ca Charles Sobhraj să fie eliberat imediat şi trimis în „ţara sa” în termen de 15 zile. Sobhraj suferă de o boală de inimă şi are nevoie de o operaţie pe cord deschis, a precizat instanţa.

A inspirat serialul Șarpele

Ucigaşul în serie, poreclit și „Şarpele” pentru abilitatea sa remarcabilă de a scăpa de poliţie şi de a evada, a inspirat un serial TV cu acelaşi nume, produs în 2021 de BBC şi Netflix. Filmul (The Serpent) povesteşte cum, timp de ani de zile, Charles Sobhraj a evitat legea în toată Asia, în timp ce ar fi drogat, jefuit şi ucis excursionişti de-a lungul aşa-numitului "traseu hippie". Fostul diplomat olandez Herman Knippenberg a colaborat cu autorităţile pentru a-l captura.

O viață de infractor

Născut în Saigon, actualul Vietnam, care se afla atunci sub administraţie franceză, Sobhraj a crescut la Marsilia şi a fost închis prima dată la Paris, în 1963, pentru jaf. Ulterior, a fost acuzat de comiterea de infracţiuni în mai multe ţări: Franţa, Grecia, Turcia, Iran, Afganistan, Pakistan, Nepal, India, Thailanda şi Malaezia. A evadat din închisoare în mai multe ţări, iar înclinaţia sa de a se sustrage autorităţilor i-a adus porecla "Şarpele".

A decis să plece în exil în India, în 1971. Pe străzile din New Delhi şi apoi din Bombay, însoţit de soţia sa, Chantal Compagnon, Sobhraj îşi folosea frumuseţea şi farmecul natural pentru a jefui hipioţi, atraşi la acea vreme de "traseul hippie", care se întindea din Europa până în Asia. Priceput la vorbe, urma întotdeauna acelaşi modus operandi: după ce câştiga încrederea victimei, o droga şi îi lua portofelul. "Cât timp pot vorbi cu oamenii, îi pot manipula", avea să-i mărturisească mai târziu biografului său, Richard Neville.

Sobhraj s-a aflat în vizorul autorităţilor indiene când a decis să jefuiască un magazin de bijuterii după ce a răpit o femeie care locuia chiar deasupra acestuia. Este arestat la aeroport, se preface că are un atac de apendicită pentru a scăpa, dar este prins din nou. În cele din urmă, escrocul îşi plăteşte cauţiunea şi părăseşte definitiv India.

A fugit în Afganistan, Turcia şi Grecia, folosind paşapoartele victimelor sale, şi a făcut numeroase escale în închisorile şi instanţele locale. În 1975, Sobhraj şi soţia sa s-au stabilit în cele din urmă în Bangkok, Thailanda.

Aici, cariera sa criminală a căpătat o nouă dimensiune. Sub numele fals de Alain Gautier, infractorul pretindea că este comerciant de pietre preţioase, ocupându-se cu traficul de heroină. A câștigat loialitatea multora dintre victimele sale, ajutându-le să iasă din situaţii dificile.

Ar fi comis aproximativ 30 de crime

În 1975, un tânăr hipiot american a fost găsit mort, strangulat, pe o plajă thailandeză: aceasta a fost prima crimă cunoscută a lui Charles Sobhraj.

În cele din urmă, Sobhraj a recunoscut că a comis cel puţin 12 crime între 1972 şi 1976, iar în faţa anchetatorilor ar fi sugerat că mai sunt şi altele, dar înainte de procese îşi retrăgea mărturisirile, potrivit biografilor săi. Numărul real de victime nu este cunoscut, dar este suspectat că a comis în jur de treizeci de crime, folosindu-se întotdeauna de acelaşi mod de operare.

Înainte de a fi poreclit "Şarpele", a fost cunoscut sub numele de "Ucigaşul de bikini", din cauza hainelor purtate de mai multe dintre victimele sale, ale căror cadavre au fost găsite pe plajele asiatice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te