„Rusia nu a revenit la respectul total şi verificat al pactului”, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, aflat la Bangkok la un summit regional.
Președintele Vladimir Putin a semnat la 3 iulie un proiect de lege care suspenda participarea Rusiei din tratatul de arme nucleare cu SUA, imediat după incidentul naval cu submarinul nuclear rusesc ultrasecret Losharik AS-12.
La vremea respectivă, surse militare citate de agenția DEBKA vorbeau de o „angajare în luptă” a unui submarin american cu submarinul rusesc care-l trasnporta pe AS-12, incident în care au murit 14 membri ai echipajului rusesc de elită.
„Cu prețul vieții lor, ei au salvat viața camarazilor, au salvat nava, nu au permis o catastrofă planetară”, s-a spus la înmormântarea acestora.
Imediat după incident, președintele rus a semnat decretul de retragere din INF.
Washingtonul suspendase participarea la Tratatul INF la începutul lunii februarie, acuzând Rusia că a dezvoltat un sistem de rachetă ce încalcă prevederile pactului.
Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie de şase luni care s-a încheiat vineri, iar tratatul și-a încetat existenţa.
Washingtonul reproşa Moscovei dezvoltarea rachetei 9M729, care reprezintă „o ameninţare directă” la adresa americanilor şi a aliaţilor lor, în timp ce Rusia susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km şi deci nu încalcă prevederile tratatului.
Tratatul INF, care a dus la eliminarea unei întregi serii de rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) a permis eliminarea rachetelor SS20 ruseşti şi a Pershing-urilor americane desfăşurate în Europa.
Încetarea existenţei Tratatului INF poate declanşa o nouă cursă a înarmărilor.