Tribunalul UE a respins cererea lui Dragnea de anulare a condamnării în dosarul angajărilor fictive

DE Octavia Constantinescu, Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.12.2019 - 14:54
Liviu Dragnea, fostul lider al PSD

Tribunalul UE a respins acțiunea înaintată de Liviu Dragnea prin care fostul lider al PSD reclama că a fost condamnat de un complet de judecată ce nu era specializat pe fapte de corupție, acuzând Curtea Supremă de abuz de putere.

SHARE

Fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea, a făcut, în 26 iulie 2019, o plângere către Tribunalul Uniunii Europene, susținând că magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat nelegal în dosarul privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Dragnea le-a cerut magistraților europeni să anuleze decizia Curții Supreme, prin care a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în 27 mai 2019. Conform plângerii formulate, în vară, de Liviu Dragnea, acesta solicita Tribunalului Uniuniunii Europene:

„- constatarea încălcării de către autoritatea judecătorească reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție a prevederilor obligatorii ale tratatelor și anume normele obligatorii din Titlul V spațiul de libertate, securitate si justiție reglementate în Art. 67 din TFUE;

- [constatarea] încălcării prevederilor Art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în sensul că a judecat cauza subsemnatului în fond, fără să existe complet de judecată specializat pe fapte de corupţie, astfel cum a statuat inclusiv Curtea Constituţională a României prin decizia din 5 iulie 2019 pronunțată în dosarul 642E/25.03.2019;

- [constatarea] abuzului de putere manifestat explicit de către autoritatea judecătorească în sensul că a ignorat obligația din Art. 267 alineat 3 din TFUE în legătură cu cererea de trimitere cu titlu preliminar în interpretarea tratatelor, cerere care a fost formulată în termenul legal la instanța națională, în conformitate cu Art. 267 alineat 1 litera (a) și (b) din TFUE”.

Tribunalul a respins acțiunea înaintată de Liviu Dragnea, fostul lider al PSD și fostul președinte al Camerei Deputaților, și a dispus acesta să suporte cheltuielile de judecată. Decizia a fost pronunțată în 17 decembrie, scrie HotNews.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.